Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve zločina u logorima

20. obljetnica stradanja žrtava u Veleprometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, gdje je srpski agresor sredinom rujna 1991. godine osnovao prihvatni centar kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, danas je obilježena 20. obljetnica stradanja žrtava u Veleprometu.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u hangarima na Veleprometu ubijeno je oko 700 zatočenih hrvatskih branitelja i civila od kojih se mnogi još uvijek vode kao nestali. Za sve ubijene i nestale žrtve na Veleprometu vijenac su položili i svijeću zapalili predstavnici tog društva.

Zamjenik predsjednika HDLSKL Dragutin Guzovski upozorio je u govoru kako 'još uvijek nitko nije odgovarao za zločine počinjene na Veleprometu, najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon II. svjetskog rata'.

'Svi oni koji su prošli kroz ovo stratište svjedoci su kako se može pomračiti ljudski um zaluđen nacističkom ideologijom', poručio je Guzovski.

Za sve žrtve stradale na Veleprometu, koji je zatvoren u ožujku 1992., svetu misu u dvorištu Veleprometa služio je msgr. Luka Marijanović, kanonik iz Đakova.

U hangarima, u kojim su se nalazili zatočenici, HDLSKL je postavio izložbu pisanih i slikovnih materijala o stradanjima u srbijanskim koncentracijskim logorima, te o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.

U sklopu obilježavanja 'Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.' jutros je u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održan novinarsko-književnički susret 'Grad - to ste vi' u spomen na novinara i ratnoga izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, pogubljenog 20. studenoga 1991. na Ovčari. (Hina)

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Obilježavanje Sjećanja na žrtvu Vukovara Tužna obljetnica Najtužniji dan u povijesti grada: Vukovar obilježava 32. godišnjicu stradanja u Domovinskom ratu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene