Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica Peruče

Odlikovanje britanskom brigadiru: Pustio vodu pomoćnim kanalima i spriječio katastrofu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Peruča, kojom je Hrvatska vojska 27. i 28. siječnja 1993. oslobodila Hidroelektranu Peruča od srpskih paravojnih postrojba, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je ta vojna akcija imala veliku važnost.

Akcija Peruča imala je i humanu komponentu solidarnosti britanskog pripadnika UNPROFOR-a Marka Nicholasa Graya, u sprječavanju rušenja brane peručke HE i potapanja sliva rijeke Cetine što bi izazvalo katastrofu. Za njegov doprinos u sprječavanju rušenja brane i potapanja sliva rijeke Cetine predsjednik Josipović je Marku Nicholasu Grayu na današnjoj svečanosti dodijelio odličje Reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

Nekadašnji britanski pripadnik UNPROFOR-a, a sada umirovljeni brigadir Gray, je nakon što su agresorske srpske paravojne postrojbe krajem siječnja 1993. minirale branu HE Peruča, pustio vodu kroz pomoćne kanale te brana peručke HE nije popustila.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

Odmah nakon detonacije pripadnici Hrvatske vojske su u napadu brzo ovladale cjelokupnim područjem brane. Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici HV-a su spriječili stvaranje golemog vodenog vala iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slivu rijeke Cetine sve do Omiša.

U obrazloženju hrvatski predsjednik Josipović je naglasio kako se Grayu odličje dodjeljuje za 'iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo sprječavanju rušenja brane Peruča', što je 'komponenta humane i ljudske solidarnosti, koja je pomogla da se izbjegne velika katastrofa'. Zahvaljujući na priznanju brigadir Gray je istaknuo kako je počašćen priznanjem, tim više - kazao je - 'što je uloga koju je imao sitna u usporedbi s herojstvom hrvatskih ljudi'.

>> HE Peruča: Prošle godine su vodu izlijevali, a ove je akumulacijsko jezero poluprazno

'Ja sam ipak ponosan što sam barem malo pridonio povijesti ove velike nacije. Zauvijek ću pamtiti vrijeme provedeno ovdje i osjećati privrženost ovoj zemlji i njenim ljudima', rekao je brigadir Mark Nicholas Gray.

Predsjednik Josipović je na svečanosti u povodu 20. obljetnice vojne akcije Peruča također dodijelio odličje Reda hrvatskog pletera branitelju Ivanu Buljanu za njegov doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njenih građana.

Gradovima Sinju, Trilju i Vrlici, te općinama Dicmo, Hrvace, Kijevo i Otok predsjednik Josipović je dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata Cetinskog kraja.

Govoreći na svečanosti predsjednik Republike je, spomenuvši vojne aspekte Domovinskog rata, istaknuo da su oni 'vrlo važni za našu domovinu, gdje su naši vojnici pokazali kako se hrabrošću i junaštvom neprijatelj može i mora potjerati iz Domovine'.

Zaključio je kako će 20-tak godina nakon oslobođenja, Hrvatska ući u 'najekskluzivniji klub europskih zemalja'. 'Pokazat ćemo kako Hrvatska, jest, može i zna biti odgovorna država, a ona te ne bi mogla biti bez ljudi poput ovih koji su je oslobodili', rekao je Josipović.

Ratni zapovjednik vojne akcije Peruča Zdravko Škarpa je naglasio kako je vojna akcija HV-a kojom je oslobođena HE Peruča, omogućila povratak izbjeglica u okolna naselja, ali i pokazala nemoć UNPROFOR-a pošto su srpske paravojne snage prije miniranja HE protjerale kenijske snage UNPROFOR-a s tog područja koje je bilo 'ružičasta (razvojačena) zona'.

'Dvadeset godina nakon događanja na HE Peruča još nitko nije procesuiran za zločin kakav je nezapamćen u povijesti ratova', upozorio je Škarpa. U oslobodilačkoj vojnoj akciji Peruča poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan.

Na spomen obilježju njemu u čast danas su vijenac zajedno položili predsjednik Josipović, general Ante Gotovina i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić. Vijence su također položili obitelj poginulog Buljana, te ministri obrane Ante Kotromanović, branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te više lokalnih i braniteljskih izaslanstava, kao i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Josipović: Zločinački naum rušenja HE Peruča u tužbi za genocid

Josipović je izjavio kako je ta akcija otvorila put cjelokupnom oslobođenju Hrvatske, te kako je naum rušenja brane te hidroelektrane spomenut u hrvatskoj tužbi (protiv Srbije) za genocid. 'U toj akciji pokazalo se veliko junaštvo ovdašnjeg naroda koji je oslobodivši Peruču zapravo otvorio put cjelokupnom oslobađanju Republike Hrvatske', istaknuo je Josipović.

Na pitanje kako komentira činjenicu da i 20 godina nakon namjere srpskog agresora da rušenjem brane HE Peruča izazove ubojstva hrvatskih civila i stradanja civilnih objekata vodenim valom, koji bi nastao iz Peručkog jezera, predsjednik Josipović se složio s takvom novinarskom konstatacijom rekavši: 'Taj zločinački naum je inače spomenut u našoj tužbi (protiv Srbije) za genocid, jer je to zaista primjer barbarstva i nadam se da se takav primjer više nikad neće ponoviti'.

Na novinarsku opasku u kojoj je izražena nada da će biti procesuirani 'oni koji su to napravili', predsjednik je odgovorio potvrdno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene