Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osim Varge

20-ak dužnosnika se žalilo na kazne Povjerenstva za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na odluke Povjerenstva za sukob interesa do sada se Upravnom sudu žalilo dvadesetak dužnosnika, među kojima i ministar zdravlja Siniša Varga, koji je kažnjen s 20.000 kuna jer je udruzi čiji je bio osnivač i član na temelju diskrecijskih ovlasti odobrio 50.000 kuna za organiziranje kongresa.

Na svakoj odluci Povjerenstva stoji i uputa o pravnom lijeku, odnosno mogućnost tužbe Upravnom sudu, što je do sada iskoristilo dvadesetak dužnosnika, izjavio je Hini član Povjerenstva Davor Ivanjek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob interesa Varga povrijedio načelo javne dužnosti zbog odobravanja pokroviteljstva udruzi CIMS Slika nije dostupna Odluke i rješenja Povjerenstvo kaznilo Vargu s 20 tisuća kuna, pokrenut će postupak protiv Kotromanovića

Od tih dvadesetak postupaka neki su završeni, a za neke je donijeta prvostupanjska presuda. Ukupno je devet prvostupanjskih presuda, i u svim slučajevima sud je odbio tužbe, rekao je Ivanjek dodavši kako su presude Upravnog suda Povjerenstvu vrlo važne jer će mu služiti kao primjeri sudske prakse.

Varga potvrdio da je tužio Povjerenstvo za sukob interesa

U Varginu slučaju jedno ročište već je održano, a na drugom, zakazanom za 10. lipnja, ministar će biti saslušan kao stranka.

Iako je u siječnju, nakon odluke Povjerenstva kojom je proglašen krivim za sukob interesa u slučaju pogodovanja Centru za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), prihvatio tu odluku te se ispričao javnosti, Varga je u utorak potvrdio novinarima da je tužio Povjerenstvo Upravnom sudu.

"Pravni savjetnici analizirali su Zakon o sprječavanju sukoba interesa i moj pravni položaj, i s obzirom da se radi o tužbi i presudi bez meritorne stvari ima prostora da se sukladno zakonu za mene osobno nađe pravda, s obzirom da sam bio provlačen kroz medije i neopravdano optužen", objasnio je novinarima Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene