452035
452035
452035
452035
452035

Pitali smo ministra kako ni nakon 120 prijava sustav nije stao na kraj Titu Grubiću!?

  • , 30.09.2016., 21:25
  • Autor:
  • komentara

U Zadru je počela 2. Međunarodna konferencija sudaca koja je okupila suce iz 15 zemalja. Raspravlja se o pitanju neovisnosti i nepristranosti pravosuđa.

 
 
 
 
Problemi hrvatskog pravosuđa (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi hrvatskog pravosuđa (Video: Dnevnik Nove TV)

Hrvatsko pravosuđe godinama slovi kao neučinkovito, pa se postavlja pitanje ima li konkretnih pomaka.

Među europskim zemljama, Hrvatska je i dalje u donjem dijelu po učinkovitosti rješavanja sudskih procesa. Iako ukupan broj zaostalih predmeta posljednjih godina opada, još uvijek ne ide sve optimalnom brzinom.

Rak rana hrvatskog pravosuđa su i slučajevi koji desetljećima leže na policama sudova i pretvorili su se u trakavicu i postali apsurd. Da ne spominjemo slučajeve manipulacije pravosuđem i slučajeve prema kojima je sustav ostao potpuno slijep. Sve je to dovelo do toga da većina hrvatskih građana ne vjeruje pravosudnim institucijama. Izgradnja povjerenja nešto je što će trajati godinama.

Pravosudna krema Hrvatske i još 15 zemalja na jednom mjestu - slični, a tako različiti.

Dok u nekim zemljama sudski postupci u prosjeku traju stotinjak dana, kod nas gotovo četiri puta više. Obitelj Batur jedna je od hrvatskih rekordera. Sudski spor vode nevjerojatne 43 godine!

''Od 63 svjedoka je ostalo, nažalost, živih samo 16. Ne vjerujem više državnim institucijama jer je to prestrašno'', rekao je Ante Batur.

Ovo je samo jedan od hrvatskih pravosudnih apsurda. A ni brojke nam ne idu u korist. Trenutačno imamo 490 tisuća zaostalih neriješenih predmeta. A svake godine bilježi se priljev od milijun novih predmeta.

''Mi u Europi, nažalost, nismo baš najbolje pozicionirani. Mi smo negdje četvrti odozada'', kaže Ante Šprlje, tehnički ministar pravosuđa.

Uz dugotrajne procese, gorući problem je i zlouporaba pravosudnog sustava. Najnovijim slučajem koji je sablaznio Hrvatsku bavi se emisija „Provjereno". I uz 120 kaznenih prijava, sustav nije reagirao na manipulacije Tite Gubića.

''Teško mi je govoriti o pojedinim slučajevima kad nemam o njima informaciju. Ali definitivno da i kaznena politika u našem pravosudnom sustavu treba biti pojačana uvijek kada javnost i opravdane okolnosti to zahtijevaju'', rekao je Šprlje.

Činjenica je i da povjerenje građana u pravosuđe godinama opada. U Udruzi sudaca ističu da je zakazao sustav komunikacije sudstva i javnosti.

Kako god bilo, pravosudne probleme Hrvatska još nije uspjela detaljno očistiti. Da bi se pomaci dogodili, potrebne su promjene. S druge strane, očito je da do sad niti jedna vlada nije uspjela provesti ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu pravosuđa koja bi dala značajnije pomake i vratila povjerenje građana.

Za to je potreban novac i to se ne može dogoditi preko noći. A čini se da je problem i naš mentalitet. U dijelu europskih zemalja građane se stimulira da ne ulaze u sudske sporove, nego da probleme rješavaju sporazumno i mirnim putem - što je u Hrvatskoj teško zamislivo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se