Obavijesti Video Pretražite Navigacija

15. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracijom i misom zadušnicom danas je u Podrutama u blizini Novog Marofa obilježena 15. godišnjica pogibije petorice članova Promatračke misije Europske zajednice čiji je helikopter iznad Novog Marofa srušio bojni zrakoplov JNA.

MIG-21 tadašnje JNA raketirao je 7. siječnja 1992. nenaoružani helikopter promatračke misije EZ-a, jedan od dva helikoptera koji su se u Zagreb vraćali iz Mađarske, pri čemu su poginula četvorica talijanskih i jedan francuski mirovni promatrač. Drugi helikopter spustio se na mjesto nesreće, ali posada nije mogla pomoći petorici kolega.

Pročitajte i ovo Denis Ivanović Nezapamćena tragedija Dan žalosti u Kaštelima zbog pogibije sestara: "Svi Kaštelani su u šoku, nevjerici, tuzi. Istina je, jedna je slavila rođendan" Ilustracija još jedan potonuli brod Očaj u Sredozemlju: Najmanje 29 migranata utopilo se nakon prevrtanja čamaca

U znak sjećanja na Talijane pukovnika Enza Venturina, poručnike Marca Mattu, Silvana Natalea i Fiorenza Ramaccija te francuskog natporučnika Jean-Loupa Eychennea danas su izaslanstva hrvatske Vlade, Varaždinske županije, veleposlanstava Italije i Francuske te obitelji poginulih položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja u Podrutama.

Predstavnik hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Pjer Šimunović izjavio je kako je svakog 7. siječnja iznimno važno prisjetiti se svih ljudi i država koji su u teškim ratnim danima bili uz Hrvatsku.

´To je i trenutak da se prisjetimo sve brutalnosti i zločina koje je jugoslavenska agresija vođena iz Beograda, vođena zbog velikosrpske ideje, vođena od Miloševića, bila u stanju napraviti. To je zločinstvo išlo i do toga da se namjerno sruši nenaoružani helikopter europske promatračke misije´, rekao je Šimunović.

Misa zadušnica za poginule promatrače služena je u župnoj crkvi Kraljice mira u Podrutama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene