Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati o prvih 100 dana Vlade

VLADI DALI DVOJKU "Otvoreno pogoduje poslodavcima na štetu radnika i potiče daljnje iseljavanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lideri dvije sindikalne središnjice dali su prolaznu ocjenu Vladi za prvih sto dana, pri čemu se Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) "pridružuje rastućoj većini koja smatra kako Vlada ne ide u dobrom smjeru", dok Hrvatska udruga sindikata (HUS) naglašava da je aktualna Vlada "bolja od prethodnih".

Prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića u nama ne budi optimizam jer se nastavlja razvoj Hrvatske kao bogate zemlje osiromašenih građana, a Vlada pogoduje poslodavcima na način koji potiče daljnje iseljavanje. Pritom, premijer Plenković ne može preuzeti sve zasluge za dobre poteze jer je većinu zakonskih prijedloga pripremila prethodna Vlada HDZ-a i Mosta, ali je svakako odgovoran za njihov konačni izgled, ocijenio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Dodao je da za dosadašnji rad Vlade daje dvojku za "tehničku izvedbu", uz dodatak plusa za "umjetnički dojam".

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević kaže da je aktualna Vlada u usporedbi s prethodne dvije vlade u svojih prvih 100 dana zaslužila prolaznu ocjenu, i to najviše jer je zagrizla konkretnu kiselu jabuku, sveobuhvatni paket poreznih reformi.

"Tim paketom je malo manje od 400.000 naših građana izmaknulo dodatnim poreznim opterećenjima, dok su primanja dobrog dijela građana ipak povećana", kazao je Matijašević i dodao da je ta reforma rasteretila poreza na dobit male i srednje poduzetnike koji trebaju biti lokomotiva razvoja.

Prvih "Vladinih 100" obilježila je netransparentnost i neuključivost, izostanak procjene učinaka propisa te njihova nekvaliteta i neodrživost, otvoreno pogodovanje poslodavcima na štetu radnika uz samohvalu kako je to dobro i nužno, poduzimanje mjera koje bogate, uključujući političku elitu, čine bogatijima, a siromašne siromašnijima odnosno izostanak političke volje za rješavanje problema u interesu većine, kaže se u priopćenju SSSH-a. Ta središnjica drži da se nastavlja formalni socijalni dijalog i neuključivanje sindikata u većinu reformi i zakona, dok su udruge poslodavaca uključene, i s Vladom kroje sudbinu radnika.

Matijašević iz HUS-a također naglašava da je aktualna Vlada povećala minimalnu plaću, ali nedovoljno. "Pri tome iskazujemo protivljenje što se nije išlo u daljnja povećanja minimalne plaće najmanje do iznosa 40 posto prosječne plaće", ističe on.

Od pozitivnih poteza možemo istaći postizanje dogovora sa sindikatima državnog sektora, no istovremeno osuđujemo izostanak dogovora sa sindikatima javnih službi s obzirom na moguće razmjere štete i prelijevanje posljedica i u druge sektore, ističe SSSH i pozdravlja povećanje minimalne plaće koje, međutim, ističe, nije dostatno za neutralizaciju štete porezne reforme u korist već bogatih. Oni s plaćom do prosječne nisu dobili ništa, a upravo njihovi veći prihodi direktno bi se prelili u potrošnju i potakli daljnji rast, ističe SSSH.

HUS pak ističe da ono što ne valja jest lagodno i lakonsko davanje obećanja i izricanje namjera bez da se prethodno usuglasilo unutar same vlade i unutar stranaka koje participiraju u vlasti, što se najbolje vidi kroz neodržive i nestručne iskazane namjere oko otkupa Ininih dionica, kroz prodaju 25 posto manje jedne dionice HEP-a. Matijašević zaključuje da je "sve skupa ipak prolazno".

Novosel dodaje kako su niske plaće, loši uvjeti rada te nezaposlenost razlozi iseljavanja iz Hrvatske koje Vlada nastavlja ignorirati. Dapače, izjavljuje kako će se povećati kvota za uvoz stranih radnika jer većina od gotovo 240.000 nezaposlenih nije iskoristiva. Vlada koja se olako odriče potencijala više od 14 posto aktivnog stanovništva, umjesto da učini sve na njihovu osposobljavanju i zapošljavanju, ne zaslužuje našu podršku jer, lakše je otvoriti granice za useljavanje i iseljavanje, zaključuje SSSH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene