Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za najveću humanitarnu utrku?

10 najvažnijih savjeta za trkače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
7. svibnja cijeli svijet trči za zajednički cilj. Glavna misija sudionika humanitarne utrke je pomoći u pronalasku lijeka za ozljede leđne moždine. Wings for Life World Run već četiri godine okuplja profesionalne sportaše, ali i rekreativce koji trče za one koji to ne mogu. Kako bi svi bili što spremniji za nadolazeću globalnu utrku otkrivamo vam 10 najvažnijih savjeta za trkače.

1. Pripremiti se prema svojim mogućnostima

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Josipa Galić - 2 Humanitarni cilj Za popularnu utrku startnina više nema: "Dobre vijesti su da svi još uvijek mogu sudjelovati" Maja Blažević Wings for Life Majina priča o ljubavi i hrabrosti: "Ja danas opet trčim"

Bez obzira što je ovo humanitarna utrka, bitno je pripremiti se za nju prema osobnim mogućnostima. Ako je vaš cilj istrčati određeni broj kilometara, pokušajte nekoliko dana prije utrke odhodati navedenu udaljenost i vidjeti kako će se vaše tijelo ponašati tijekom duge šetnje.

2. U startu odrediti vlastiti tempo trčanja

Doći na vrijeme na start, stati u područje među trkačima koje je primjereno brzini kojom želite trčati. Odrediti neki tempo unaprijed jer na startu zbog euforije svi krenu prebrzo, što kasnije završi s hodanjem. Ako ste brži trkač koji je zapeo iza sporijih, imajte razumijevanje, ovo je humanitarna utrka. Svoje ambicije uvijek možete isprobati na Prvenstvu Hrvatske na duge staze.

3. Obući se u skladu s temperaturom zraka

S obzirom da će vjerojatno biti lijepo i toplo vrijeme, potrebno se zaštititi. Od sunca zaštititi kožu kremama, a glavu bijelom kapom sa šiltom. Pripazite da nemate na sebi previše odjeće. Ukoliko bude padala kiša, imati u rezervi suhu odjeću u koju ćete se imati vremena preobući dok se bude čekao prijevoz natrag prema startu.

 

4. Piti dovoljno tekućine

Ukoliko bude jako toplo, potrebno je paziti na nadoknadu tekućine koja se ubrzano gubi tijekom aktivnosti po toplom vremenu. Stati na okrijepnim stanicama i uzeti neki napitak. Nakon završetka trčanja, također nadoknađivati tekućinu.

5. Ne zaboraviti nadoknaditi energiju

Kada planirano trčanje prelazi 10 km, bitno je pobrinuti se i za nadoknadu energije te na okrijepnim stanicama uzeti neko voće ili neki drugi oblik hrane ili pak uzeti sa sobom na startu.

6. Potražiti pomoć ako vam je potrebna

U slučaju osjećaja slabosti, nemoći, stanite ili hodajte, a ako se vaše fizičko stanje pogoršava, potražite pomoć nadležne medicinske službe. Ne ići iznad svojih mogućnosti.

7. Pomoći drugim sudionicima

Ukoliko kao sudionik vidite trkača iz situacije pod točkom 6. stanite i pomognite mu. Solidarnost je jedna od krilatica utrke Wings for life.

8. Obratiti pozornost na promet

Bez obzira što je staza u potpunosti zatvorena za promet, morate imati na umu da postoji mogućnost pojavljivanja nekog nenadanog vozila i uključivanja sa sporedne ceste ili dvorišta uz cestu kojom se trči.

9. Obratiti pozornost na sudionike oko sebe

Već nekoliko godina natjecatelj trkač i natjecatelj u invalidskim kolicima u utrci zajednički sudjeluju, pokazujući time kako je i u svakodnevnom životu potrebna uzajamna pomoć. Potrebno ih je propustiti ako su brži, a dvojac treba paziti isto tako i na druge sudionike. S obzirom da je sama staza „valovita“ potrebno je pripaziti na nizbrdice gdje natjecatelj u kolicima može poprimiti brzine veće od onih kojima se trkač može kretati.

10. Uživati

Nemojte zaboraviti maksimalno uživati u ovom događaju, ljepotama krajolika i dobrom ozračju svih sudionika koji su se skupili.

"Wings For Life World Run" započinje 7. svibnja u 13 sati, a start utrke iz Zadra gledatelji će imati priliku pratiti na Novoj TV od 12.30 do 13 sati dok će cijelu utrku moći pratiti na portalu DNEVNIK.hr. Već četvrtu godinu za redom, Nova TV ponosni je partner ovog jedinstvenog projekta s humanitarnim ciljem.

Savjete za trkače otkrio nam je Pavao Vlahek, dr.med., specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Pavao Vlahek i ove se godine vraća u Zadar na start jedinstvene utrke Wings for Life World Run. Trči maraton, ultramaraton, triatlon, a godinama je svakodnevno trčao 15 kilometara do radnog mjesta. Poslovno je usko vezan uz ozljede kralježničke moždine.

Svi sudionici ove utrke znaju kako je najvažnije sudjelovati jer svi trče za isti cilj. Članovi tima Passion for Life pozivaju što veći broj sudionika da se prijave u baš njihov tim jer će Renault Hrvatska za svaki pretrčani kilometar donirati pet kuna međunarodnoj zakladi Wings for Life kako bi pomogli u financiranju znanstvenih i kliničkih istraživanja čije je cilj izlječenje ozljeda leđne moždine.

Utrka Wings for Life World Run kreće iz Zadra, s Foruma, nedaleko od predivnog simbola grada – crkve sv. Donata, zatim se penje prema Jadranskoj magistrali i pruža do prekrasnog Primoštena. Staza se duž obale nastavlja prema jugu s pogledom na jedan od najljepših arhipelaga na svijetu koji se sastoji od brojnih otoka, otočića i hridi.

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s Renault Hrvatska i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene