Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica na Kornatima:

Predsjednica: "Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo, čak i ako cijeli postupak treba krenuti ispočetka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset je godina prošlo od nezapamćene tragedije na Kornatu, u kojoj je tijekom gašenja požara poginulo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić

Cijelo desetljeće ogorčene obitelji poginulih vatrogasaca na Kornatu zahtijevaju istinu o uzrocima tragedije, a ponovljeni sudski proces protiv jedinog optuženog Dražena Slavice još traje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta Slika nije dostupna Misa i molitva Obilježena deveta godišnjica kornatske tragedije

Na obilježavanju deset godina kornatske tragedije danas su sudjelovali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministar obrane Damir Krističević.

Kako javlja reporter Nove TV Šime Vičević, Predsjednica je sa suzama u očima izrazila žaljenje zbog tragedije i kazala kao se svi sjećamo tog dana.

"Još je teže tugovati kad ne znate što se točno dogodilo"

"Učinit ću sve da istina izađe na vidjelo, ako treba i da cijeli postupak krene ispočetka", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da će uputiti apel Vladi.

"Obitelji imaju jako puno pitanja, ali moram reći da me danas nisu ništa pitali. Danas je sve posvećeno odavanju pijeteta žrtvama. Neki šute o svojoj boli, neki o njoj razgovaraju, međutim, svi su jednako dostojanstveni u odavanju pijeteta svojim najmilijima. Doista im dugujemo odgovore, istraga se mora nastaviti i ako treba i ponovo ispočetka prikupiti sve papire i dokumente. Treba naći odgovore kako bi obitelji zatvorile tu stranicu svojega života. Još je teže tugovati kada ne znate zašto, kako i što se točno dogodilo, ali odgovori nam trebaju i zbog samog sustava. Moramo znati što se dogodilo i gdje je krenulo po zlu posebno u ovoj godini kad požari haraju Hrvatskoj i ovu tragediju čine još većom", zaključila je predsjednica.

Krstičević: "Teško mi je reći da vojska nešto krije"

Na novinarsko pitanje da komentira mišljenja nekih obitelji da vojska nije rekla sve i njihove sumnje da se nešto taji, Ministar obrane Damir Krstičević kratko je kazao da mu je na to teško odgovoriti.

"Meni je teško danas ovdje kao ministru i vojniku o tome govoriti. Vidite da je teška požarna sezona, teško mi je reći da vojska nešto krije ili da nešto nije htjela. Vojska je tu od Domovinskog rata za naše građane i uvijek smo spremni pomoći", rekao je Krstičević.

U spomen na poginule vatrogasce, u Tisnom je jučer održan i mimohod sjećanja. Poruka je i nakon deset godina ista – tražimo istinu i samo istinu. Obitelji poginulih i brojni pripadnici vatrogasnih postrojbi prošli su mimohodom od DVD-a Tisno do mjesnog groblja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Posebno emotivan trenutak bio je prelet kanadera preko Tišćanskog mosta u trenutku kada je povorka prelazila preko njega.

U mimohodu je svake godine i gospođa Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca.

''Osjećaji su jako teški i bolni i nakon deset godina isto kao i prvog dana kad se to sve dogodilo, kad smo saznali. Jako je teško i bolno kad vidite sve njihove prijatelje, kolege vatrogasce. To mi je jako, jako, jako teško'', kaže majka vatrogasaca.

Ističe kako su obitelji stradalih ogorčene što istine još uvijek nema.

"Možda ja neću doživjeti, ali možda moja kći doživi. Bit ću jako razočarana dok god živim, da ne znam istinu, jer možda bi mi bilo malo lakše“, kaže gospođa Crvelin. (Hina/D.I., Š.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene