Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u brodskoj Posavini

Roditelji do daljnjeg ne puštaju djecu u školu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog visokih cijena prijevoza učenika, u Sikirevcima je danas prosvjedovalo 300 roditelja i učenika s područja četiriju općina na istoku Brodsko-posavske županije - Sikirevaca, Velike Kopanice, Gundinaca i Slavonskog Šamca.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

Dok im mlađa braća upijaju nova znanja u osnovnoj školi, za put do srednje u Slavonskom Brodu , ovim đacima ostajetek izvući palac na cestu. Autobusna karta od Gundinaca do Broda postala je skuplja od avio-karte od Zagreba do Londona. Trošak kojeg si ni imućniji ne bi mogli priuštiti. 'Evo, imam četiri prsta! odsijecite mi jedan! Koji? Kojeg ću poslat u školu? Kojeg neću poslat na fakultet? Meni treba pet tisuća kuna da njih troje šaljem u školu', rekla nam je Danica Divić, jedan od ogorčenih roditelja.

Poručili su kako od sutra djecu u školu neće slati sve dok se cijena karata, koja je prosječno od 900 do 1.200 kuna, ne snizi barem za pola. Roditelji, koji su prosvjede sami organizirali, nastavit će prosvjede i sutra u Beravcima, a peticiju sa zahtjevom da se snizi cijena prijevoza učenika poslat će mjerodavnome ministarstvu i županiji. Od sutra djeca iz općina Gundinaca i Velike Kopanice ne idu u školu dok se ispune zahtjevi o snižavanju cijena učeničkih karata, koja je neprihvatljivo visoka, rekla je Danica Divić iz Beravaca, gdje će se sutra prosvjedovati.

Od sutra će nastavu bojkotirati i djeca drugih općina

Tražimo, nastavila je, realnu cijenu u koju bismo se uklopili i mi, roditelji, a da nešto ostane i prijevoznicima. 'Nešto će nam pomoći i općine jer ima mnogo roditelja koji imaju po dvoje-troje učenika, a za svakoga moraju dati po 1.200 kuna. To je neizvedivo. A da biramo koje dijete ne poslati u školu? Zar nije 1.120 kuna za 34 kilometra previše?' upitala je Danica Divić iz Beravaca. Roditelje u njihovim zahtjevima podupiru načelnici, koji najavljuju mogućnost raspisivanja natječaja za prijevoz oko 500 srednjoškolaca ako to zakon dopušta. Također ističu kako nije realno očekivati od bilo koje općine da roditeljima u sufinanciranju karata pomogne s više od 10 do 15 posto. Model sufinanciranja karata pokušava pronaći i Brodsko-posavska županija, koja je nove pregovore o tome najavila za početak sljedećeg tjedna.

Od sutra će nastavu bojkotirati i djeca drugih općina u brodskoj posavini, prosvjedovat će roditelji u Beravcima. Lokalni problem ili ne, činjenica da nekoliko stotina đaka čame na autobusnim stanicama, umjesto da su na nastavi, nikoga u ovom drutšvu ne bi smjela ostaviti ravnodušnim, a ponajmanje ministarstvo obrazovanja u zemlji znanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene