Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvosvibanjska fešta

Hrvati slave praznik rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske građani slave Međunarodni praznik rada.

U zagrebačkom parku Maksimiru na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, od jutra se okupljaju mnogobrojni građani, dočekuju ih zvuci limene glazbe ZET-a i Zagrebačke mažoretkinje, a karanfile im dijele predstavnici stranaka i kandidati za gradonačelnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija izbori 2024. Znate li da ovi izbori možda neće biti u nedjelju? Polaganje vijenaca u selu Medari (Foto: Dnevnik.hr) bio najavljen Održan parastos za stradale Srbe u Bljesku, Pupovac nije došao: "Tog 1. maja kada smo išli preko mosta, to je bilo nezamislivo"

Cjelodnevni kulturno-umjetnički program i druženje, uz 60.000 porcija besplatnog graha s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, organizirao je Grad Zagreb. Međunarodni praznik rada sa sugrađanima je i ove godine u Maksimiru proslavio gradonačelnik Milan Bandić koji im je od jutra dijelio karanfile te porcije graha.

3000 porcija graha u Osijeku

Međunarodni praznik rada u Osijeku je tradicionalno obilježen na lijevoj obali Drave, gdje će, u organizaciji grada Osijeka i Udruge majstora kotlića, građanima biti podijeljeno oko tri tisuće porcija graha.

U podjelu graha sugrađanima uključio se i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je novinarima izjavio kako građanima želi što više radnih mjesta, kojih u ovome trenutku nema dovoljno, zbog čega mladi ljudi moraju napuštati Hrvatsku. Mislim da smo svi svjesni situacije, ali i da, u ozračju nade, trebamo vjerovati u budućnost. I stoga je važno nastaviti tradiciju obilježavanja praznika rada, jer bez radnih mjesta i radnika nema ni Hrvatske, ni Osijeka, poručio je gradonačelnik Vrkić.

Prvosvibanjska biciklijada u Karlovcu

S karlovačkog Korza prema Izletištu Grdun na rijeci Dobri u deset je sati krenulo više od dvije tisuće biciklista, sudionika 24. Prvosvibanjske biciklijade u organizaciji Saveza samostalnog sindikata.

Na odredištu ih je dočekala besplatna porcija graha, pića i zabavni sadržaj.

Prvomajske budnice u Puli

Međunarodni praznik rada obilježen je u Puli prvomajskim budnicama Puhačkog orkestra Grada Pule po gradskim kvartovima, te polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim radnicima 1920. godine na trgu Portarata.

Proslava je tradicionalno nastavljena u Šijanskoj šumi, gdje se održava kulturno-umjetnički te sportsko-zabavni program.

Bjelovar: Tradicionalna prvosvibanjska moto budnica

Bjelovarski su motoristi održali Budnicu koju njeguju od 30-ih godina prošlog stoljeća. Motoristi u Bjelovaru Medjunarodni praznik rada obilježavaju ranojutarnjom vožnjom gradskim ulicama od 5 do 7 sati ujutro. Vozači se počinju okupljati oko 4 sata, a odredište je bila vinarija Coner gdje se nastavilo jutarnje druženje. Ovogodišnja budnica bila je na razini rekordnih godina sa oko 700 motorista. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene