Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ovci u sjedištu Mosta

KRAJ JOŠ JEDNE RUNDE PREGOVORA Evo što su poručili Plenković i Petrov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeni su pregovori HDZ-a i Mosta koji su prekinuti prošlog tjedna.

19:17 - Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov su sa četvrte runde pregovora o novoj Vladi u ponedjeljak navečer izišli zadovoljni, Petrov je rekao kako se razgovaralo o njezinu ustroju, a Plenković je izrazio uvjerenje da će u ponedjeljak, kada su najavljene nove konzultacije kod predsjednice Republike, dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija'' Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

"Sastanak je bio plodonosan, a što se tiče Mosta zadovoljni smo načinom na koji se odvijao. Razgovarali smo o ustrojstvu Vlade jer smo na prošlom sastanku imali priliku čuti kako bi to izgledalo. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i vjerujem da bi trebali završiti sve pregovore u ovih tjedan dana", rekao je Petrov novinarima nakon sastanka održanog u prostorijama Mosta.
Ovaj tjedan, rekao je Plenković, imaju dovoljno vremena da dogovore sve preostale detalje. "Uvjeren sam da ćemo najkasnije u ponedjeljak, kada su zakazane nove konzultacije kod predsjednice, biti u poziciji i dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade", poručio je predsjednik HDZ-a.
Plenković je demantirao nagađanja da je bilo zastoja u pregovorima te je rekao kako su vodili razgovore sukladno hodogramu. "Dakle, vrlo jasno: nikakvih zastoja u razgovorima nije bilo. Naši kolege su danas razgovarali i o detaljima budućego programa Vlade, a stručne skupine temeljito rade na svim tim aspektima. Dotaknuli smo teme ustroja buduće Vlade i mislim da se postupno približavamo u stajalištima. Naš je cilj u dogovoru s Mostom stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja će četiri godine, uz podršku Sabora, učinkovito raditi i na provedbi programa i u interesu svih hrvatskih građana", rekao je čelnik HDZ-a.

Upitan o konkretnom dogovoru oko ministarstava, Petrov je odgovorio da će o tome "kada se bude definirao cijeli paket". "Kao što je gospodin Plenković rekao, još moramo dogovoriti programske smjernice, a kada s tim završimo, onda ćemo prezentirati", poručio je.

Na pitanje želi li Most, kako se nagađa, mjesto predsjednika Sabora, Petrov nije htio konkretno odgovoriti.

"U ovom trenutku ne želimo govoriti o tome kako će se što raspodijeliti, pogotovo ne o imenima i prezimenima jer smatram da moramo dogovoriti apsolutno sve, razgovarati u miru, a sigurno ne preko medija. Određeni mediji kada rade određene konstrukcije na kraju to ispadne i malo smiješno. Mi ne puštamo informacije, ne razgovaramo preko medija", rekao je Petrov.
Izuzetno mu se, kaže, sviđa nači na koji se razgovara na sastancima. "To su argumenti, nisu floskule i na takav način želimo završiti", ustvrdio je.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je pak upitan koliko je njegovoj stranci važno mjesto predsjednika Sabora uzvratio je: "Važno je", a na pitanje biste li bili spremni odreći se tog mjesta, odgovorio je: "Jako je važno!"

Na pitanje o broju ministarstava, Plenković je odgovorio kako će biti "sličan broj" kao do sada. "Dali smo određena promišljanja za koje želimo da naše kolege iz Mosta proanaliziraju i želimo jednu učinkovitu racionalnu Vladu s brojem ministarstava koji će omogućiti učinkovito provođenje priotriteta rada buduće Vlade. Najvažnije je da smo izgradili povjerenje i partnerstvo. To je, nakon proteklih godinu dana, najvažnije za stabilnost funkcioniranja Vlade", rekao je Plenković.
Most bi, rekao je Petrov odgovarajući na pitanja o nagađanjima o četiri potpredsjednika Vlade, mogao načelno podržati takvu ideju.

"U tom dijelu što su nam prezentirali iz HDZ-a četiri potpredsjednika Vlade pogotovo ako će obuhvaćati voditelje resora, ne vidimo s tim problem. Taj koncept slijedi i današnju koordinaciju u Vladi i nije revolucionaran, ali nije ni eksperiment", ocijenio je.
Pregovori se nastavljaju sutra u HDZ-u u 15 sati.


 

Za sada bi buduća vlada trebala imati četiri potpredsjednika vlade, ali da nitko od potpredsjednika ne bude bez resora. Partneri, dakle više ne skrivaju da sada razgovaraju o foteljama.

HDZ želi ministarstvo gospodarstva, a Mostu su spremni prepustiti energetiku koju bi spojili s ministarstvom zaštite okoliša.

Što se tiče mjesta predsjednika Sabora, Plenković je kazao kako je HDZ-u to mjesto jako važno, a ako ga budu i imali, vrlo je vjerojatno da će predsjednik Sabora biti Gordan Jandroković.
 

19:11 - HDZ i MOST došli su do završnice pregovora. Ovaj put u sjedištu Mosta Plenković i Petrov sa suradnicima započeli su - i prije nekoliko trenutaka završili razgovore o raspodjeli ministarstava.

17:02 - Još se pregovara, a HDZ još je prošli tjedan predstavio Mostu svoj plan preustroja vlade. Oni u vladi žele kontrolirati gospodarstvo kojem bi pripojili poduzetništvo jer su svoj program u kampanji temeljili na brojnim gospodarskim obećanjima. Most bi zadovoljili zvanjem energetike koju bi pripojili zaštiti okoliša.

U HDZ-u se također razmišlja o razdvajanju znanosti i obrazovanja. Čini se da bi problem mogao biti oko predsjednika Sabora. U Mostu, poučeni dosadašnjim iskustvom u prošloj vladi kada njihovi zakonski prijedlozi uglavnom nisu dolazili na saborsku raspravu, žele postaviti svog čovjeka na čelnom mjesto parlamenta. Međutim, izvori bliski Plenkoviću kažu da je takav scenarij za njega gotovo nemoguć.

Rokovi su vrlo jasni i predsjednica je za ponedjeljak sazvala nove konzultacije i nakon toga sjednicu Sabora. U HDZ-u žele riješiti sve do kraja tjedna, prikupiti više od 76 potpisa s kojima bi otišli kod predsjednice. No, hoće li sve teći tako glatko, hoće li se sve završiti do kraja tjedna, ovisi o pregovorima i jesu li partneri spremni na kompromis.

15:40 - Predstavnici HDZ-a stigli su u središnjicu Mosta i pregovori su počeli. U pregovaračkom timu HDZ-a, uobičajeno su osim Andreja Plenkovića, Gordan Jandroković, Zdravko Marić, Ivana Maletić te Davoro Ivo Stier.

15:24 - Pregovori će se umjesto, kako je planirano, u središnjici HDZ-a održati u središnjici Mosta.

Suprotno očekivanjima novinara okupljenih ispred središnjice HDZa, gdje su u ponedjeljak u15 sati trebali biti nastavljeni pregovori HDZ-a i Mosta, oni su iznenada prebačeni u središnjicu Mosta, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pratnji najbližih suradnika se nešto iza 15 sati autom zaputio prema Mostovim prostorijama.

"Oni su nas zvali da vidimo njihove prostorije, a ja tamo još nisam bio pa se veselim", rekao je kratko Plenković novinarima.

Upitan kako to da je u zadnji trenutak došlo do promjene plana uzvratio je kako je "to bilo unaprijed dogovoreno".

Plenković je u ponedjeljak ujutro novinarima pred središnjicom HDZ-a rekao da u pregovorima s Mostom sve ide sukladno dogovorenom hodogramu i da nije nikakav "dan D", istaknuvši kako ovoga tjedna želi s Mostom dogovoriti sve najbitnije stvari.

"Sve ide sukladno dogovorenom hodogramu i ideja je da ovaj tjedan s Mostom dogovorimo sve ono što je najbitnije", kazao je Plenković.

11:30 - "Idemo razgovarati isključivo o programu", ustvrdio je Tomislav Panenić, tehnički ministar gospodarstva iz redova Mosta, koji je oko 11 sati stigao na razgovore s HDZ-om. Panenić je na ovaj način odgovorio na novinarsko pitanje o tome pregovara li se o mjestu predsjednika Sabora.

Upitan jesu li pregovori u 'cajtnotu', Panenić je rekao da postoje ustavni rokovi i da ne ne misli da su u 'cajtnotu'. Na pitanje očekuje li da u ponedjeljak netko dođe na Pantovčak s najmanje 76 potpisa, Panenić je odgovorio: "Ako bude sve dogovoreno, zašto ne."

9:40 - "Da, moguće je", kratko je odgovorio Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, na pitanje novinara hoće li idućeg ponedjeljka na konzultacije Predsjednici donijeti potrebne potpise za sastav nove Vlade. Plenković je ovo izjavio prilikom ulaska u središnjicu HDZ-a u ponedjeljak, potvrdivši da će održati nekoliko stranačkih sastanaka prije nego što u 15 sati nastavi pregovore s predstavnicima Mosta. Također je potvrdio da će danas pregovarati o konkretnim resorima.

Očito da ta tema nije dovoljno motivirala mađarske birače. Mađarska vlada mora uzeti u obzir ovu poruku, a i oni koji su glasali dali su određenu poruku. Prema tome, to je važna poruka i za Europsku uniju Andrej Plenković o propalom mađarskom referendumu o izbjeglicama Iako su mediji današnje pregovore nazvali "danom D", Plenković se s tim ne slaže. "Ovo su sve pregovori. Što se mene tiče rokovi su jasni, 14. listopada je prva sjednica idućeg saziva Sabora. Sve ide najnormalnije. Nemojmo stvarati neku umjetnu tenziju", rekao je Plenković. 

"Sve ćemo riješiti do 14. listopada"

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, ustvrdio je u nedjelju da pregovori s Mostom nisu prekinuti već da se normalno odvijaju. "Očekujem dogovor. Pregovorima smo pristupili u dobroj vjeri i transparentno, s Mostom kao partnerom koji ima 13 mandata i očekujem intenzivan slijed razgovora tijekom ovog tjedna', rekao je Plenković za Novu TV u nedjelju. 

Spekulira se da je jedan od prijepora to što predstavnici Mosta traže poziciju predsjednika Sabora, na što HDZ ne pristaje.

Na pitanje koliko je za HDZ važno mjesto predsjednika Sabora Plenković je kazao kako je to mjesto važno za svakoga. "I to je jedna od tema o kojoj se razgovara. Za nas je jako važno", rekao je Plenković. Komentirajući mogućnost dogovora bez Mosta, Plenković je kratko kazao: "U ovoj fazi razgovaramo s Mostom. I s predstavnicima nacionalnih manjina". 

Demantirao je i glasine da njegova stranka vodi paralelne pregovore s HSS-om i HNS-om. 

Tijekom dosadašnjih pregovora sporili su se i oko čelnog čovjeka ministarstva gospodarstva, koje je u prošlom sazivu pripadalo Mostu. 

Prema onome što je dosad objavljeno u medijima, HDZ Mostu nudi pet ministarstava i fotelju prvog potpredsjednika Vlade. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene