Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mavrović protiv GMO-a

'Kao da Papa čita Hitlera za duhovnu obnovu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Željko Mavrović izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, da se HSS i hrvatski poljoprivrednici oštro protive uvođenju i proizvodnji genetski modificirane hrane.

S tim u vezi je poručio da hrvatska država na smije podleći pritisku EU-a ili bilo koga drugog te da mora njegovati svoje bogatstvo i suživot s prirodom. Mavrović je konferenciju održao prije početka radionice 'O mogućem suživotu GMO-a i ekološke poljoprivrede', koju u Osijeku vodi dr. Jeremy Sweet iz Velike Britanije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

Istaknuvši da je 'GMO sjeme zla i obmane', Mavrović je najavio da će na radionici sudjelovati dvadesetak uglednih hrvatskih znanstvenika.

'Suživot GMO-priče s ekološkom poljoprivredom, to bi bilo nešto poput Pape Ivana Pavla Drugog da je pročitao Hitlerove spise. Pa se išao malo duhovno obnavljati. Gmo je sjeme zla, sjeme obmane, sjeme koje ne može donjeti dobro čovječanstvu', rekao je Mavrović.

Hrvatski genetičar prof. dr. Marijan Jošt, autor nekoliko knjiga o problemima genetski modificirane hrane, posebno genetskog sjemena, rekao je kako 'iza GMO-a stoje velike svjetske kompanije koje raspolažu golemom količinom novca i koje doslovce u svim dijelovima svijeta mogu potkupiti ljude koji će pronaći način da proguraju GMO proizvodnju i hranu'.

Ustvrdio je kako nije logično da analize rađene u Hrvatskoj na 3000 proizvoda nisu pokazale udjel GMO-a, a 'jednom analizom u Osijeku prije više godina na 30 proizvoda otkriveno je da u 14 ima GMO-a iznad dopuštenih 0,9 posto'.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić, koji sudjeluje na spomenutoj radionici, izjavio je novinarima kako Vlada pozorno 'prati procjenu rizika od genetski modificiranih proizvoda koji u Hrvatskoj nisu zabranjeni'. Dodao je da više ovlaštenih institucija nadzire prehrambene proizvode kako u njima ne bi bilo više od dopuštenih 0,9 posto genetski modificiranih elemenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene