Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog visoke cijene nafte po Europi prosvjedi i blokade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europom se šire prosvjedi i blokade poljoprivrednika, ribara i prijevoznika zbog visokih cijena nafte koja će tema biti na dnevnom redu sastanka Vijeća ministara Europske unije u lipnju.

Britanski premijer Gordon Brown, koji je kazao da se svijet suočava s trećim naftnim šokom zadnjih desetljeća, podsjetio je da je pitanje nafte 'problem svjetske ponude i potražnje, ne samo kratkoročno, već na srednji i dugi rok'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neslužbeno Od ponoći znatno poskupljenje: Objavljeno koliko će rasti cijena goriva Slika nije dostupna Najveće žrtve Embargo na naftu iz Rusije, barel do 300 eura? ''Europski političari nas nagone na to svojim optužbama''

Brown je sudjelujući u Škotskoj na sastanku voditelja velikih naftnih grupa, pozvao sudionike da iznesu ideje kako bi povećali ponudu nafte. U srijedu navečer, barel sirove nafte iznosio je nešto manje od 127 dolara po barelu.

U Francuskoj su jedan poljoprivrednik i jedan policajac lakše ranjeni dok su sigurnosne snage suzavcem rastjerivale poljoprivrednike, koji su blokirali skladište nafte u Frontignanu. Poljoprivrednici su protiv rasta cijene goriva prosvjedovali i u drugim dijelovima Francuske.

Prosvjed francuskih ribara zbog skupe nafte proširio se i to je razlog da je povjerenik Europske komisije za ribarstvo, Joe Borg, odgodio za četvrtak i petak predviđen posjet Francuskoj.

Ljutnja ribara proširila se i na druge dijelove Europe. U Španjolskoj i u Portugalu ribari su pozvani na 'neograničen štrajk' od petka, a njihov primjer mogli bi slijediti i talijanski ribari. 

U Bugarskoj je oko 150 kamiona defiliralo kružnim bulevarom u Sofiji tražeći od vlade da 'stane na kraj spekulativnoj cijeni dizela'. U toj su zemlji autobusni prijevoznici zaprijetili da će u petak na sat vremena zaustaviti promet.

U Nizozemskoj su dvije prijevozničke organizacije pozvale na prosvjed u četvrtak u 11,45 trubljenjem po cijeloj kraljevini.

Manjinski sindikat španjolskih vozača kamiona Fenadismer, pozvao je na neograničen štrajk od 8. lipnja, ali ne predviđa postavljanje cestovnih barikada.

U Austriji je vlada najavila da će sa 60 milijuna eura financirati mjere za smanjenje prijevozničkih troškova.

Rast cijena energenata bit će na dnevnom redu ministarskog sastanka Europske unije u lipnju, objavila je trenutačna predsjedateljica Slovenija.

Europski dužnosnici u srijedu su skeptično dočekali prijelog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o ukidanju PDV-a na gorivo, kako bi se spriječio rast cijena sirove nafte.

Europska komisija u utorak je ocijenila da bi to bio "loš signal" za zemlje izvoznice nafte jer bi one mogle dodatno povećati cijene, a povjerenik za gospodarstvo Joaquin Almunia u srijedu se izjasnio samo 'za konkretne i precizne mjere kako bi se pomoglo najslabijim sektorima'.

Tajvan i Indija mogli bi smanjiti subvencije za gorivo, što bi dovelo do rasta cijene, piše agencija AFP.

U Indoneziji je upravo rast cijene goriva od 30 posto i smanjenje javnih subvencija potaknulo ovoga mjeseca velike prosvjede. Odvjetnici su pokrenuli pred prasvosuđem akciju protiv predsjednika Yudhoyona 'U ime naroda' kako bi dobili milijune dolara odštete i tako nadokanadili gubitke zbog skupog goriva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene