Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Proračun za 2008. - 7,35 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su danas većinom glasova prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2008. u iznosu od 7,350 milijardi kuna, u prvom čitanju, uz kritiku oporbenih zastupnika da je proračun "prenapregnut", a zamjerili su i što se najprije nije raspravljalo o rebalansu proračuna za ovu godinu.

Proračun za 2008. podržalo je 28 zastupnika koalicije koju vodi SDP, HDZ je bio protiv, HSP suzdržan, a HNS-ovi zastupnici nisu bili u vijećnici tijekom glasovanja.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić naglasio je kako je proračun za 2008. više nego dvostruk u odnosu na proračun iz 2000., kada je iznosio 3 milijarde kuna.

Proračunski prihodi planirani su u iznosu od 7,150 milijardi uz 200 milijuna kuna od zaduživanja, dok su rashodi planirani u iznosu od 7,227 milijardi sa 122 milijuna kuna za otplatu kredita, naveo je Kojić.

Napomenuo je kako tri četvrtine prihoda čine porezni prihodi, što, ocjenjuje, govori o gospodarskom razvitku grada. Kojić je spomenuo i kako će, zbog činjenice da je Zagreb uskraćen za prihod od poreza na dobit, proračun biti zakinut za 630 milijuna kuna.

U prioritete proračunske potrošnje ubrojio je socijalne programe, započete projekte, poštivanje kolektivnih ugovora, podmirenje kreditnih obveza i financiranje novih programa i projekata. Želimo ubrzati gospodarski razvoj i zaposlenost, kapitalna ulaganja u prometnu infrastrukturu, ravnomjeran razvoj svih gradskih četvrti i poboljšanje kvalitete javnih usluga u gradu. "To je umjetnost rasporediti, koliko god su svima puna usta da Zagreb ima veliki proračun", rekao je Kojić.

U raspravi je Katarina Fuček (HDZ) ustvrdila kako nije u redu da se prvo raspravlja o proračunu za 2008., a zatim o rebalansu za ovu godinu, jer rasprava, kako kaže, time postaje "lanjski snijeg". Upitnim je ocijenila ostvarenje proračuna u 2008. jer za sve, kaže, neće biti novca, ako se ne pojavi Zagrebački holding kao "siva eminencija". Proračun pokazuje da sve dublje tonemo u dugovanja, plaćamo stari dug, a ne investicijski zamah, navodi Fuček. Smeta je i što s jedne strane grad daje široka socijalna prava, primjerice besplatne ZET-ove karte, a s druge strane povisuje cijene komunalnih usluga. "Gdje je tu filozofija dobrog gospodara", pita se Fuček.

Pero Kovačević (HSP) je rekao da podržava prioritete proračuna, ali je izrazio sumnju da će se neke proračunske stavke morati smanjiti. Rješenje vidi u boljem radu Zagrebačkog holdinga.

Da je proračun "prenapregnut" smatra i Jozo Radoš iz HNS-a. "Gradili smo više nego što smo imali snage", navodi Radoš, a posebno lošim ocjenjuje što se počelo s prodajom gradske imovine - stanova i zemljišta. Njegova stranačka kolegica Alenka Košiša Čičin-Šain proračun ocjenjuje "sramotnim, nerazvojnim i muljatorskim".

Petar Kuzele iz HSU-a predložio je da se u proračunu iznađe dio novca kako bi se mogao povećati dodatak na mirovine što ga već dobivaju zagrebački umirovljenici s niskim mirovinama.

Igor Rađenović (SDP) ocjenjuje da su proračun uspjeli uravnotežiti, jer najteže je, navodi, biti i razvojan i socijalan. Da proračun dobro oslikava razvojnu i socijalnu politiku grada mišljenja je i Ivo Josipović, nestranački zastupnik na listi SDP-a. Premda je, ocjenjuje, grad Zagreb neobično brižan prema kulturi, izdvajanja za glazbu smanjuju se, što nije dobro.

Kojić je u završnoj riječi rekao kako je teško iz proračuna
realizirati sve želje. "To je rezultat naših mogućnosti", rekao je, ali je i obećao da će se truditi uvažiti neke od zahtjeva.

"Kad nam fali jedna desetina proračuna, treba biti mađioničar da se sve ostvari", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako riječi poput "muljatorski proračun" nisu primjerene dignitetu Gradske skupštine.

Na sjednici je prihvaćen i rebalans proračuna od 500 milijuna kuna namijenjenih Gradskom uredu za prostorno uređenje. Najveći dio novca za rebalans namaknut će se prihodima od prodaje poslovnih objekata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene