Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za istarske prijevoznike i ribare neprihvatljivo poskupljenje naftnih derivata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori Istarske županije Milovan Gržinić izjavio je da je najnoviji val poskupljenja naftnih derivata za hrvatske prijevoznike teško prihvatljiv.

Istaknuvši da cijena goriva izravno utječe na konkurentnost domaćih prijevoznika, predložio je da se nositelje obrtničke kartice rastereti smanjenjem nameta, primjerice nižim cestarinama, odnosno da se prijevoznicima i ribarima daju poticaji kroz nižu cijenu goriva.

Pročitajte i ovo Miro Skalicki "država može učiniti nešto" Stručnjak za Dnevnik Nove TV o rastu cijena goriva te ima li razloga za optimizam: "Ako gledamo raspoloživost nafte i naftnih prerađevina, to nije nikakav problem" Autobusni prijevoznici - 4 Koronavirus i divlje cijene goriva Vapaji prijevoznika koji gube i do 95 posto prihoda: "Ne znamo gdje će i kada će ovo sve stati"

"Svoje prijedloge i inicijative Ceh prijevoznika Obrtničke komore Istarske županije uputio je Hrvatskoj obrntničkoj komori na koju se apelira da izvrši jači pritisak na resorno ministarstvo u svrhu zaštite prijevoznika", izjavio je Gržinić.

Ako se s tim u vezi ništa ne poduzme, prijevoznici će biti prisiljeni organizirati prosvjede i blokirati prometnice, dodao je.

Predsjednik Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori Istarske županije smatra da konstantan rast cijena goriva zadire u likvidnost poslovanja prijevoznika te dovodi u pitanje njihov opstanak.

"Hrvatski prijevoznici imaju značajnu ulogu u razvoju gospodarstva te stoga traže hitan sastanak u Vladi", rekao je direktor klastera istarskog transporta Željko Mrak, ocijenivši kako se kontinuiranim rastom cijene goriva ruši standard građana, usporava razvoj gospodarstva te se povećava inflacija.

Predstavnik Ceha ribara pri Obrtničkoj komori Istre Zlatko Milovan istaknuo je da su istarski ribari najnovijim poskupljenjem plavoga dizela, koji sada stoji 5,36 kuna po litri, dovedeni u situaciju koja stavlja pod veliki upitnik nastavak njihove djelatnosti.

Drži kako je posebno ugrožena kategorija ribara koji rade s pridnenim i lebdećim koćama jer njima sada trošak goriva u ukupnom prihodu participira s više od 50 posto.

"Zato tražimo od svih nadležnih institucija da poduzmu mjere koje će omogućiti nastavak ove djelatnosti", zaključio je Milovan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene