Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi ministar vanjske trgovine

'Za BiH su ustupci Hrvatskoj u trgovinskom režimu neprihvatljivi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zahtjeve iz Bruxellesa za trgovinskim ustupcima Hrvatskoj i drugim članicama EU smatra potpuno neprihvatljivim.

Bosna i Hercegovina dala je već dovoljno ustupaka Europskoj uniji u pregovaranju o trgovinskom režimu i za novim ustupcima nema potrebe, ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Slika nije dostupna Regairao na izjavu Jakovine 'BiH neće odustati od zabrane uvoza za neke hrvatske klaonice'

Komentirajući pismo ravnatelja Opće uprave za proširenje EU Stefana Sannina, u kojem je on prošlog tjedna od Vijeća ministara BiH zatražio da Hrvatskoj, ali i drugim državama članicama Unije i nakon 1. srpnja omogući izvoz na bosanskohercegovačko tržište bez plaćanja carina, Šarović je kazao kako je to za BiH neprihvatljivo.

>> EK: Trgovački odnosi RH sa susjedima neće biti lošiji

"Za nas je to potpuno neprihvatljivo", izjavio je novinarima Šarović ističući kako postojeći Privremeni trgovinski sporazum između BiH i EU "nije nikakav dar", nego proizvod pregovora dvije partnerske strane kojega je moguće tek tehnički prilagođavati.

Dodao je kako to znači da se u ovom sporazumu može tek konstatirati da je Uniji pristupila Hrvatska kao nova članica, a sve ostale odredbe trebaju ostati na snazi. Pregovarati se može tek "na ravnopravnoj osnovi" pri čemu je interes BiH osigurati dodatni plasman svog šećera, ribe i vina na tržište EU.

"Poštujem našeg susjeda (Hrvatsku)... no naš interes je potpuno jasan", kazao je Šarović dodajući kako se tvrtke iz BiH moraju zaštititi nakon što Hrvatska 30. lipnja napusti Sporazum o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA) koji joj trenutačno omogućava bescarinski izvoz u BiH.

Šarović je ipak dodao kako će konačnu odluku o svemu donijeti Vijeće ministara BiH.

Komentirajući pripreme u BiH za ulazak Hrvatske u EU Šarović je kazao kako se nastavljaju napori na osposobljavanju graničnih prijelaza Gradiška i Bijača za izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na tržište EU. "Izvjesno je da će ta dva prijelaza s hrvatske strane biti u cijelosti spremna do 1. srpnja, no poteškoća bi moglo biti s naše strane", kazao je Šarović.

Problem s Bijačom na jugu je to što kasne radovi i što prilazne ceste vjerojatno neće biti gotove na vrijeme pa će taj prijelaz za početak morati funkcionirati s nekom vrstom privremenog režima, dok se u Gradiški strahuje od zagušenja s obzirom da je riječ o prilazu granici s bosanskohercehovačke strane uskom cestom koja prolazi kroz samo naselje.

"Gužve su već i sada, a za očekivati je da one budu još veće", kazao je Šarović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene