Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wall Street ponovo u padu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu u utorak su ponovo zabilježile pad, s indeksom Dow Jones koji izgubio 2,5 posto, jer su miješani rezultati korporacijskih prihoda dali ulagačima povoda za povlačenje, nakon snažnog uzleta u trgovanju dan ranije.

Indeks Dow Jones izgubio je 231.77 bodova ili 2,5 posto, zadržavši se na 9.033,66 bodova. Širi indeks Standard & Poor's 500 zabilježio je gubitak od 3,1 posto, a tehnološki indeks Nasdaq od 4,1 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odjeci Obamine pobjede Nagli oporavak američkih burzi Slika nije dostupna Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

Kamatna stopa za posudbe među bankama nastavlja padati, pridonoseći uvjeravanju ulagača kako napori svjetskih vlada u nastojanju da stabiliziraju financijska tržišta, počinju djelovati, navodi u izvješću CNNMoney.

Olakšanjima na kreditnom tržištu, suprostavljeni su strah od recesije i za zdravlje američkih korporacija.

'Kreditno tržište se poboljšava, što je dobro, no problem je što su svi sada usredotočeni na prihode kao pokazatelje gospodarstva. No, iako će biti iznimaka, pretežiti broj izvješća o prihodima neće biti pozitivan', izjavio je Greg Church, osnivač i predsjednik investicijskog fonda Church Capital. 

>> Dow Jones narastao za 400 bodova

Ozbirom da je 21 posto od 500 vodećih američkih kompanija obuhvaćenih indeksom S&P, već objavilo rezultate za treće tromjesečje, utvrđen je trend pada dobiti od 10 posto, prema posljednjim procjenama Thomson Reutersa.

American Express, koji je među 30 kompanija obuhvaćenih indeksom Dow Jones, izvijestila je o padu dobiti, ali manjem od očekivanja ekonomista i njezina dionica u utorka je rasla 9 posto.
Još četiri Dow Jones kompanije izvijestile su o rezultatima u utorak, uključujući 3M, čiji je rast prodaje i prihoda iznad prognoza podigao dionicu za 4,8 posto.

Kemijski div DuPont izvijestio je o velikom padu prihoda, što je njegovu dionicu srušilo za 6,7 posto.

Na newyorškoj burzi NYSE, dvije dionice su padale na svaku koja je rasla, a volumen trgovanja bio je 920 milijuna dionica.

Libor, kamatna stopa prekonoćnih posudbi među bankama, pala je na 1,28 posto, sa 1,51 posto u ponedjeljak, prema agenciji Bloomberg. Time je ta stopa došla ispod referentne kamatne stope Federalnih rezervi (FED), koja iznosi 1,5 posto. Libor je ranije ovoga mjeseca bio 6,88 posto, na vrhuncu panike na burzama.

Libor stopa za tromjesečne posudbe među bankama pala je na 3,83 posto, sa 4,06 posto u ponedjeljak.

Poboljšanja na planu bankarskih posudbi su ključna i analitičari kažu da je na tom planu daljnji napredak nužan i idućih mjeseci. Nedostupnost zajmova teško pogađa već i onako oslabljeno gospodarstvo, otežavajući poduzećima svakodnevno poslovanje, a potrošačima kreditiranje.

Cijena nafte na robnoj burzi u New Yorku NYMEX, tipa 'U.S. light crude' za isporuke u studenome pala je za 3,36 dolara, na 70,89 dolara za barel.

Prosječna cijena benzina u SAD-u nastavila je padati 34. dan zaredom i u utorak je iznosila 2,89 dolara za galon (4,13 kn za litru), prema podacima Američkog autokluba AAA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene