Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wall Street: Dow Jones izgubio 190 bodova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu u srijedu su ponovo izgubile na vrijednosti, šesti dan uzastopce, nakon što je ministar financija Henry Paulson izjavio da bi još banaka moglo završiti u stečaju, a globalno rezanje kamatnih stopa nije uspjelo uvjeriti ulagače da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju.

Nakon što je cijeli dan varirao između pozitivnog i negativnog područja, u rasponu od 252 boda u minusu do 180 u plusu, indeks Dow Jones završio je s gubitkom od 189.01 bodova, ili 2 posto, zaustavivši se na 9.258.1 bodova. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dow Jones izgubio 1.5 posto, Nasdaq završio u plusu Slika nije dostupna Dramatičan pad: Dow Jones ispod 9.000 bodova

>> Dionice na Wall Streetu padaju unatoč vladinom preuzimanju AIG-a

Širi indeks S&P 500, koji je 20 puta prešao granicu između pozitivnog i negativnog, izgubio je 11.29 bodova ili 1.1 posto, na 984.94 bodova zaključno, što je njegova najniža razina od kolovoza 2003.

Tehnološki indeks Nasdaq Composite pao je za 0.8 posto na 1,740.33. bodova. Pet dionica padalo je na svake dvije koje su rasle na burzi u New Yorku.

Dionica Bank of America, pala je za 7 posto nakon diskontne prodaje dionica radi prikupljanja kapitala. Donica Alcoa Inc., najvećeg proizvođača aluminija u SAD-u, otklizala je za 12 posto jer je smanjenje proizvodnje izazvano kreditnom krizom rezultiralo prihodima ispod procjene analitičara.

Rusija, Indonezija, Ukrajina i Rumunjska u srijedu su zatvorile svoje burze, a glavni dionički indeks u Brazilu pao je na najnižu razinu u dvije godine, u najgorem tjednu za nova tržišta u zadnja dva desetljeća, navodi u izvješću agencija Bloomberg.

'Sve ta nestabilnost na burzi ustvari odražava neisgurnost oko toga kako će financijska kriza djelovati na gospodarstvo', izjavio je za TV Bloomberg David Kelly, glavni tržišni strateg fonda JPMorgan, koji upravlja s 304 milijarde dolara.

Ulagači su pozdravili očekivano smanjenje FED-ove referentne kamatne stope na 1.5 posto, koordinirano sa središnjim bankama diljem svijeta, no ostali su pesimistični oko izgleda gospodarstva.

Prinos na tromjesečnom trezorskom zapisu ministarstva financija, koji mnogi sada smatraju najsigurnijim kratkoročnim ulaganjem, rastao je na 0.74 posto sa 0.69 posto u utorak, što ukazuje da su ulagači spremni prihvatiti vrlo mali prihod za svoj novac.

Cijena nafte, tipa U.S. light crude, za isporuke u studenome pala je za 86 centi na 89.20 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku.

Cijena zlata - COMEX gold - za isporuku u prosincu narasla je za 24.50 dolara, 906.50 dolara za uncu.

Na tržištu valuta dolar je pao u odnosu na euro i jen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene