Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 25 na 15 posto

Vlada smanjuje poticaje za dobrovoljnu mirovinsku štednju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima predlaže se smanjiti stopa državnih poticaja članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova sa 25 na 15 posto.

Smanjeni bi se poticaj priznavao na uloge članova dobrovoljnih mirovinskih fondova do najviše 5.000 kuna godišnje, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog tog zakona poslala u saborsku proceduru

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Prema procjenama iz predloženog zakona, država bi smanjenjem poticaja na štednju građana u tzv. trećem stupu, odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima u ovoj godini uštedjela 18,3 milijuna kuna, a u idućoj godini gotovo 21 milijun kuna.

Dobrovoljnim mirovinskim osiguranjem na temelju individualne kapitalizirane štednje obuhvaćeno je ukupno 169.503 osiguranika, od čega je njih 151.803 u otvorenim, a 17.700 u zatvorenim mirovinskim fondovima.

Predloženi je zakon dio europskog paketa, a njime se predviđa i smanjenje ograničenja ulaganja za zatvorene mirovinske fondove i stvaranje uvjeta za njihova prekogranična ulaganja.

Tako će ti fondovi moći odabrati skrbnika izvan Hrvatske, a i naši će skrbnici moći nuditi skrbničke usluge fondovima iz zemalja članica EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene