Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Ekonomskog vijeća

'Moramo s više optimizma ohrabriti hrvatske građane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomsko vijeće na današnjoj je sjednici zaključilo da ukupni rashodi proračuna opće države za 2010. moraju ostati na razini rashoda proračuna za 2009. godinu.

To znači da rashodi u proračunu za iduću godinu ne bi smjeli prijeći iznos od 120,5 milijardi kuna. Premijerka Jadranka Kosor, koja je po prvi puta u svome mandatu predsjedala Ekonomskim vijećem, istaknula je kako je 87,2 posto proračuna unaprijed zadano, jer se odnosi na plaće, mirovine i ostala prava. Vladi je ostao manevarski prostor od 12,8 posto proračuna, kazala je Kosor u izjavi novinarima nakon sjednice Ekonomskog vijeća. U daljnjim raspravama o novom proračunu vodit će se računa o socijalnom dijalogu, obećala je Kosor dodavši kako je sindikatima i poslodavcima uputila prijedlog sporazuma o socijalnom partnerstvu u okolnostima krize, te sada očekuje njihove prijedloge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova metodologija Javni dug Hrvatske iznosi 75,7% BDP-a! Slika nije dostupna 'Treba povećati broj radnih mjesta' Šuker: 'Vladine mjere su rezultat neznanja, nesposobnosti i neimanja vizije'

>> 'Pokradeno je više nego što 'harač' može nadoknaditi'

Članovi Vijeća pozdravili su dosadašnje Vladine mjere, od zabrane zapošljavanja i kupovine automobila, do objedinjenja javne nabave, kazala je Kosor ocjenivši kako su na današnjoj sjednici prevladavali 'blago optimističniji tonovi'. 'Moramo ohrabriti hrvatske građane, moramo unositi više optimizma, više samopouzdanja i hrabrosti u sve ono što zajedno činimo', rekla je premijerka, a podlogu za to nalazi u manjem padu BDP-a u drugom tromjesečju, dobroj turističkoj sezoni i slovenskoj deblokadi pregovora o pristupanju EU. Ministar financija Ivan Šuker najavio je kako je za iduću godinu planiran deficit državnog proračuna od dva do 2,2 posto BDP-a.

'Harač' dosad donio 300 milijuna kuna u proračun

Što se tiče povećanja PDV-a sa 22 na 23 posto i uvođenja tzv. kriznog poreza, Šuker je rekao da će se efekt povećanja PDV-a znati krajem rujna ili početkom listopada, a s jučerašnjim danom naplata posebnog poreza u državni proračun donijela je oko 300 milijuna kuna. Prihodi državnog proračuna u prvih osam mjeseci ove godine su za 6,4 milijardi kuna manji nego lani, a povećanje rashoda je ostalo nominalno na razini prvih šest mjeseci, odnosno 4,3 milijarde kuna. Ako pad BDP-a u ovoj godini bude oko pet posto, kako pokazuju projekcije Ekonomskog instituta, do kraja godine ostat ćemo u okvirima planiranih prihoda i rashoda, kazao je Šuker. Premijerka je također najavila da će se rasprava o toj temi nastaviti vrlo brzo na idućoj sjednici Ekonomskog vijeća, nakon što se utvrdi okvir proračuna za iduću godinu i o tome obave konzultacije s koalicijskim partnerima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene