Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Partnerstvo Vlade i HOK-a

'Vlada će obrtnicima omogućiti bolji rad i zapošljavanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će i dalje jačati svoje partnerstvo sa Hrvatskom obrtničkom komorom, odnosno hrvatskim obrtnicima kako bi im omogućila da imaju prostor za rad i za nova zapošljavanja, istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a.

Vlada i HOK moraju djelovati i djeluju kao partneri, kazala je premijerka napominjući kako je to način da se uspije, odnosno da obrtnici uspiju ostvariti svoje planove, a s druge strane da svi ti zajednički napori doprinesu jačanju hrvatskog gospodarstva. Vlada će, kazala je, slušati što obrtnici predlažu kako bi im kroz zakone i izmjene zakona olakšala poslovanje, rad i omogućili nova zapošljavanja.

Svečanom je akademijom obilježena 17-ta godišnjica obnove djelovanja HOK-a, a tom su prigodom dodijeljena i priznanja HOK-a Zlatne ruke, nagrade Ministarstva gospodarstva Šegrt Hlapić za strukovno obrazovanje i promovirano je 914 majstora obrtnika. Čestitajući nagrađenima premijerka Kosor je istaknula kako su pokazali kolika je važnost "zlatnih ruku".

Navela je podatke kako je od 2000. do 2010. po ciljanim projektima za razvoj obrtništva uloženo nešto više od 87 milijuna kuna, a u protekle dvije godine gotovo 44 milijuna kuna. Te potpore vrlo jasno govore o opredjeljenju Vlade da je ovo iznimno važan gospodarski prostor, da se i u teškim i recesijskim godinama ulagalo u taj sektor i to mora ostati trasiran put za godine koje dolaze, kazala je.

Ulazak u EU je nova mogućnost za obrtništvo koje se kroz svoje resorno Ministrstvo gospodarstva treba upoznati s mogućnostima te se početi pripremati za korištenje sredstava iz europskih fondova. Taj 1. srpnja 2013. će brzo doći i moramo u potpunosti biti pripremljeni i za onaj veliki paket od 3,5 milijarde eura koji je predložen za prve dvije godine članstva, kazala je.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Ilustracija - 1 MAJSTORSKA POSLA Akcija uradi sam mogla bi vas skupo stajati: U Njemačkoj su neki kućni radovi zabranjeni, provjerili smo kako stoje stvari u Hrvatskoj

Povećanje broja zaposlenih

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec također je istaknuo važnost partnerstva HOK-a i Vlade, važnost strukovnog obrazovanja, a naglasio je i kako obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU. Od Vlade očekujemo pravog partnera s kojim ćemo osigurati opstanak na tržištu, poručio je. Iznio je podatke kako je u zadnjih nekoliko godina 'izgubljeno' 15 tisuća obrtnika i još toliko zaposlenih radnika.

Istaknuo je da je pad broja obrta zadnjih nekoliko mjeseci zaustavljen, a istovremeno je došlo do povećanja broja zaposlenih za više od devet tisuća. Izaslanik predsjednika Republike Boris Cota istaknuo je kako obrt omogućava zapošljavanje i samozapošljavanje dijela radne snage koja nije zanemariva. Tako udio zaposlenih u obrtu u ukupnom broju zaposlenih iznosi između 14 i 17 posto te obrt u bruto dodanoj vrijednosti sudjeluje s osam posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene