Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Viši sud odbio žalbu Istraturista, još jedna pobjeda Ljubljanske banke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viši sud u Ljubljani odbio je žalbu umaškog Istraturista i potvrdio presudu ljubljanskog Okružnog suda na štetu te hotelske tvrtke, a u korist Nove Ljubljanske banke, izvijestio je danas Istraturist u priopćenju koje prenosi Zagrebačka burza.

Istraturist je, kako se navodi, primio obavijest da je Viši sud u Ljubljani odbijanjem njihove žalbe potvrdio prvostupanjsku presudu Okružnog suda u Ljubljani iz lipnja 2006. kojom je ta hotelska tvrtka dužna platiti Novoj Lubljanskoj banci 47,73 milijuna slovenskih tolara ili oko 1,47 milijuna kuna glavnog duga, uvećano za zatezne kamate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državna odvjetnica ustvrdila 'Sanaderova žalba vjerojatno će biti odbijena' Slika nije dostupna Iza rešetaka Michael opet u suzama, odbijena mu je žalba

U najnovijoj obavijesti koju je primio Istraturist stoji i kako je utvrđeno da ne postoji potraživanje te tvrtke prema Novoj Ljubljanskoj banci u iznosu od 31 milijun bivših njemačkih maraka.

Iako su u Istraturistu bili uvjereni da će njihova žalba Višem sudu u Ljubljani biti povoljno riješena to se nije dogodilo.

Slijedom toga iz te tvrtke sada najavljuju da će "u zakonskom roku izjaviti reviziju Vrhovnom sudu Republike Slovenije zbog pogrešnog tumačenja Uredbe hrvatske Vlade o pretvaranju deviznih depozita građana u javni dug Republike Hrvatske, kao i zbog pogrešnog tumačenja odredaba Ustavnog zakona o samostalnosti Republike Slovenije na temelju kojega se izvodi zaključak o postojanju aktivne legitimacije Nove Ljubljanske banke d.d.".

Riječ je o dugogodišnjim sudskim sporovima na različitim slovenskim sudovima između Istraturista i Nove Ljubljanske banke, kao sljednika 'stare' Ljubljanske banke.

U svim tim sporovima, koji se vode od 1994. do danas, Istraturist od 'stare' odnosno Nove Ljubljanske banke potražuje 31 milijun DEM-a.

Taj iznos se odnosi na tzv. staru deviznu štednju koju su hrvatski građani 1992. prenijeli na Zagrebačku banku, nakon što im je Ljubljanska banka uskratila isplatu.

Zagrebačka banka je potom taj dug građanima isplaćivala iz vlastitih sredstava, a navedeno potraživanje prema stvarnom dužniku (Ljubljanskoj banci) kao većinski vlasnik (71,8 posto dionica) prenijela Istraturistu, kako bi tim potraživanjem mogao prebiti svoje tadašnje dugovanje prema Ljubljanskoj banci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene