Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dvojbe

VIDEO: 'Ubojice' automobila - potreba ili računica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da ni ležeći policajci ponekad nisu dovoljni da bi se spriječile prometne nezgode. Naravno da ima vozača koji voze mimo svih propisa, no ogroman je broj i pješaka koji izazivaju nesreću. No, pred njih se ne stavljaju različite prepreke koje bi ih ograničavale u kretanju. Ležeći policajci s druge strane niču na sve strane. Jesu li potrebni za sigurnost u prometu? Naravno. Ima li ih previše? Bez dvojbe.

Anketirani građani misle da u Zagrebu ima previše ležećih policajaca. Do 2005. godine nije postojala nikakva zakonska regulativa vezana uz ležeće policajce. Čak su i u Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama, samo dva mala pasusa posvećena tom pitanju njemu. 'Samo je određen oblik i visina međutim mjesta i nekakvi prometno tehnički elementi, gdje bi oni trebali biti postavljeni to još nije uređeno što je veliki nedostatak zakonske regulative, pa i sam zakon o sigurnosti prometa na cestama to ne uređuje onako kako bi to trebalo biti', rekao je Rajko Horvat sa Fakulteta prometnih znanosti. Tako Gradski ured za promet ležeće policajce postavlja isključivo na temelju vlastitih opažanja ili dojava policije i građana. Ovaj proces nazivaju preliminarnom studijom. 'U nekim segmentima koristimo i vanjske suradnike, projektne biroe koji se bave projektiranjem u prometu. Naravno tu je i Institut prometa i veza i fakultet prometnih znanosti', kaže Alan Ordulj iz Gradskog ureda za promet u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo Goran Gašpert i Tea Švob Tea Švob Spasila je utopljenika iz mora, jedna je od rijetkih policajki na motoru, a sada je dobila novo priznanje

Većina zapadnoeuropskih zemalja ne koristi ležeće policajce

No, profesor Horvat tvrdi da stručne preliminarne studije kao takve ne postoje. Zanimljivo s obzirom da je struka vrlo dobro upoznata s negativnim učincima ležećih policajaca. Iz tog ih je razloga, tvrdi, većina zapadnoeuropskih zemalja izbacila iz upotrebe. 'Povećanje buke, povećanje potrošnje goriva, oštećenja vozila i sama tehnička rješenja nisu se pokazala onakvima kakva su u početku bila očekivana', dodaje Horvat. Ovakvi primjeri sasvim sigurno nisu europska praksa, kao ni ležeći policajci koji se često postavljaju mimo pravila. 'U pravilu na tim lokacijama već postoji sva prometna signalizacija ograničenja brzine na 40 kilometara na sat, upozorenja da su djeca u blizini, ako je u blizini škola ili vrtić itd. Obično ako gledate jedan pješači prijelaz, normalna situacija je da na 20, 30 metara od svake strane pješačkog prijelaza postavi par cestovnih izbočina', kaže Ordulj te dodaje da se na prometnice koje su u lošem stanju u pravilu ne postavljaju cestovne izbočine.

Ležeči policajci Zagreb stoje 24 milijuna kuna

Vozačima najviše muka zadaju ovakvi modularni ležeći policajci čiji su bridovi prilično oštri. 25 kilometara na sat brzina je s kojom bi se preko njih trebalo proći bez problema, no u praksi tako riskirate nove amortizere. Ipak, u gradskom uredu za promet na njih gledaju kao na dugoročnu investiciju, jer se mogu premještati s lokacije na lokaciju. 'Dimenzija 1,8x 3 metra i dimenzija 1,6x 2 metra maksimalna eurovisina je 65 milimetara. Ležeći policajci modularni su vam od deset do 14 tisuća kuna ovisno o veličini', kaže Zlatko Tkaličić iz Cestodoma d.o.o. U Zagrebu se ležeći policajci nalaze na čak 600 lokacija. Da se na svakoj lokaciji nalazi po minimalno dva para ležećih policajaca, dakle po dva u svakom smjeru, već govorimo o 2.400 ležećih policajaca. Ako to pomnožimo s minimalnom cijenom jednog modularnog ležećeg policajca , dakle s 10.000 kuna, došli smo do nevjerojatnog iznosa od 24 milijuna kuna. Naravno, u toj brojci nalazi se i velik dio betonskih ležećih policajaca koji su jeftini, no jednako tako nismo računali cijenu postavljanja, održavanja ili popravka. 'Svjedoci smo da se na našim cestama postavljaju takve izbočine i na mjestima gdje treba i gdje ne treba što može samo implicirati da se oni postavljaju na ekonomskoj osnovi , a ne na sigurnosnoj osnovi', rekao je Horvat.

Emisiju Novac gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene