Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne prognoze

VIDEO: Dalmatinske tvrtke na rubu propasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije godinu dana ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta ugasili su sindikalnu bunu u Dalmaciji, sastali se s predstavnicima posrnulih tvrtki i dogovorili konkretne mjere za spas. Dalmatinske tvrtke, međutim, nisu se puno pomakle.

Danas je održan još jedan takav sastanak u Zagrebu na kojem je ministara dogovorilo nove mjere. Nešto boca je stiglo pa u Dalmacijavinu pune Merlot, a prošli mjesec nije se napunila ni bočica. Prije godinu dana i ova je tvrtka bila predmet sastanka ministara i sindikata. Trebao se dogovoriti spas posrnulih tvrtki, no danas radnici ne vide puno pomaka.

Pročitajte i ovo Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat

'Nismo se puno makli s mrtve točke, jedino što je najvažnije je da je raspisan natječaj za privatizaciju Dalmacijavina po povoljnim uvijetima', ističe Danica Stipović iz sindikata Dalmacijavina. Ne nađe li se kupac, prijeti stečaj čega se plaše i radnici Adriachema, ni oni ne vide ikakav pomak.

Predan je novi plan restrukturiranja za tu tvrtku, ali i za imotski Trimot. I za Adriachem i imotsku tvornicu trikotaže to je zadnja nada. 'Nije riječ o kupovini vremena jer primijetili ste govorimo o desetak dana kada se pristigli programi moraju ocijeniti, u protivnom za neka od tih poduzeća nažalost i stečaj', kaže predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

No čini se pomak osjećaju samo oni koji su završili u stečaju - željezara Split. 'Mi smo vam kao riba na gradelima, kako god vi okrenuli, nama je vruće ali napravilo se, napravilo se to mogu odgovorno reći jer evo opet i sada kad smo u stečaju raspisat će se natječaj za zakup i za prodaju', ističe sindikalni povjerenik željezare Split Tonći Mužić. I nakon toga nadaju se da će se barem polovica radnika vratiti na posao, a strojevi željezare ponovno pokrenuti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene