Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što ne valja?

Trgovine krcate mesom iz uvoza, a slavonski svinjci prazni...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije i pol milijarde dolara Hrvatska troši na hranu iz uvoza. U isto vrijeme domaći proizvođači, osobito mljekari i svinjogojci, propadaju. Zbog nekonkurentnosti hrvatski poljoprivrednici teško mogu odgovoriti izazovima velikoga europskoga tržišta. Ima li izgleda da se to promijeni?

Mesnice su krcate robom iz uvoza. U isto vrijeme slavonski svinjci prazni. Nakon ulaska Hrvatske u EU samo uvoz svinjetine je skočio za 300%, mlijeka za 86, a jaja za nevjerojatnih 524%.

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Zna se i glavni "krivac" za to Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera Slika nije dostupna Zbog bolesti Aujeszkog Hrvatskoj ZABRANJEN izvoz živih svinja u 17 država EU

Uvoz uništava domaće proizvođače. No od silnoga uvoza nisu profitirali niti potrošači. Od najavljenoga pojeftinjenja hrane nakon ulaska Hrvatske u EU nije se dogodilo ništa. Cijene su čak i više no što su bile, većini građana - previsoke.

KAKAV APSURD: Domaći uzgajivači meso nemaju kome prodati, a UVOZ raste

Ceh plaćaju i potrošači i proizvođači. 'Na žalost smanjit ćemo uvoz hrane onog trena kad budemo konkurentni, kad budemo proizvodili više', kaže resorni ministar Tihomir Jakovina.

Da bi bili konkurentni hrvatski proizvođači moraju smanjiti troškove. Velika stavka su energenti. Vapaj proizvođača za nižom cijenom struje, ali i nižim porezima hrvatska Vlada za sada ne čuje. Prazni slavonski svinjci,kokošinjci i staje kao da nisu njihova briga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene