Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro novi porezi, i to na kruh i mlijeko!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak u Europsku uniju, najskuplju zajednicu na svijetu, i Hrvatskoj će donijeti nove poreze. A novi porezi znače nova poskupljenja.

Iako je Vlada najavila mogućnost smanjenja stope PDV-a s 22%, europska pravila nalažu da se PDV uvede i tamo gdje ga nije bilo - na kruh i mlijeko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan

Uvođenje poreza na dodanu vrijednost za dvije osnovne živežne namirnice značit će i njihovo poskupljenje.

Osim za kruh i milijeko, građane čekaju i veći izdaci za lijekove, struju i plin, nekretnine, knjige i ugostiteljske usluge. Sve te kategorije, naime, očekuju novi porezi ili trošarine. A time i veće cijene. 

Kako udarac ne bi bio prebrz i prevelik, Vlada će se pokušati izboriti da uvođenje novih nameta ne bude odmah, nego kroz nekoliko godina. Razmatra i smanjenje stope PDV - a od 22 posto. 

No porezni stručnjaci upozoravaju da smanjenje PDV - a, kada se on uvodi na novi niz proizvoda neće pomoći građanima. 

"Negativan scenarij bi bio da kruh i mlijeko poskupe u visini povećanja poreza, a niti jedan drugi proizvod ne pojeftini zbog smanjenja porezne stope", rekao je Dragan Rudan, porezni savjetnik.

Kako objasniti građanima da im Europa donosi nove izdatke u svakodnevnom životu, pitali smo premijera.

"S jedne strane ćemo imati izdatke, ali imat ćemo i koristi", komentirao je premijer.
 
Bude li jedna od koristi porast primanja na razinu onih razvijenijih europskih zemalja, onda ni porezi neće biti teški. Ali o primanjima nitko ne govori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene