Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada mora povećati štednju

Upozorenje Svjetske banke: 2012. Hrvatsku čeka još jedna recesija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska banka za Hrvatsku, ali i širu regiju, u 2012. predvidjela je još jednu recesiju te je hrvatskoj Vladi poslala snažna upozorenja.

Hrvatske vlasti Svjetska banka podsjeća da države u okruženju pooštravaju svoju štednju, a da će hrvatski proračun već treću godinu zaredom završiti s povećanjem manjka u državnoj blagajni. Zato pozivaju na hitne mjere i reforme kako bi se minus u proračunu smanjio zajedno s rastućim javnim dugom.

Pročitajte i ovo Predstavljena nova Vlada u Saboru "Ista lica na vlasti" Je li HDZ pojeo Domovinski pokret? "DP u program Vlade nije uspio ubaciti niti jedan zarez" Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada

'Fokusirali smo se na tri glavna podučja. Jedno je fiskalna odgovornost, a druga dva su reforme radnog zakonodavstva i mirovinskog sustava jer doista mislimo da su to teme područja od najvećeg prioriteta za Vladu ', Sanja Madžarević Šujster iz Ureda svjetske banke u Hrvatskoj.

Traži se i revizija učinkovitosti velike mase plaća u javnom sektoru. I domaći su bankari upozorili da jedino brzi potezi Vlade mogu spasiti Hrvatsku od pada kreditnog rejtniga koji će se ocjenjivati na proljeće.

'Potrebne su odlučne mjere i naznake da će se nešto dogoditi umjesto nekih čistih deklaracija. Deklaracije da ćemo biti discipliniraniji i ozbiljniji neće više vrijediti nego se treba nešto odlučno provesti', kazao je Zoran Bohaček. Odlučni potezi, kažu iz Svjetske banke, ne moraju značiti rezanje potrošnje u svim dijelovima države već traže bolju i precizniju preraspodjelu novca iz proračuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene