Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo povrat poreza

Unatoč krizi isplate krenule samo s malim zakašnjenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni građani ugodno su iznenađeni viješću da je povrat poreza ipak počeo. Isplate su krenule s malim zakašnjenjem u odnosu na prošlu godinu.

Ministar financija Ivan Šuker poručuje kako će isplate teći po planu kao i uvijek. No, postavlja se pitanje može li recesijska neizvjesnost i eventualni novi rebalans poremetiti dinamiku isplate povrata. Zbog krize mnogi su sumnjali, no povrat poreza je ipak počeo 'curiti'. Proračunski novac predviđen za vraćanje preživio je oštre Šukerove rezove i počeo sjedati na račune građana. Stručnjaci objašnjavaju kako nije čudno što se u pesimističnom ozračju resecije i straha, od otkaza stvorila sumnja o realnosti isplate povrata. No, država za sada ispunjava obveze. 'Čim imate malo kašnjenje u odnosu na neko osobno iskiustvo u odnosu na prošlu godinu kad ste dobili recimo početkom trećeg mjeseca a sad je početak petog onda može nastati mala uznemirenost-ali definitivno država servisira očito', kaže ekonomski analitičar dr. Luka Brkić.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Svake godine ukupna suma za povrat je sve veća i veća.
I to u prosjeku za oko 200 miljuna kuna. U ovoj godini država mora vratiti 2 milijarde, što je za proračun veliki izazov.
No, čak petina proračuna ovisi o sezoni. Bi li ti problemi mogli utjecati na dinamiku isplata povrata poraza? 'Apsolutno, jer kada imate deficit u proračunu onda je dinamika isplate apsolutno upitna i to po svim stavkama', odgovara Brkić. Na kraju povrat će dobiti svi ali je pitanje kada. Najbolje će proći oni koji su svoje 'preko veze' progurali na vrh reda. Inače pravila i redoslijeda u obradi prijava nema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene