Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta na crno

Unatoč embargu 'Saddamovu' naftu prodavali Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glencore, jedna od najvećih multinacionalnoj korporacija koje trguje burzovnim robama, 2001. je kupila milijun barela sirove nafte od Iraka i onda ih, unatoč međunarodnom embargu, preprodala Hrvatskoj, objavila je katarska Al Jazeera.

Glencore je tvrtka koja se bavi špekulativnim trgovanjem burzovnim robama i čija se vrijednost procjenjuje na 60 milijardi dolara. Ta tvrtka kontrolira 50 posto globalnog tržišta bakra, 60 posto tržišta cinka, 45 posto tržišta olova te shodno tome analitičari procjenjuju da je Glencore tvrtka koja uvelike određuje svjetske cijene mnogih sirovina.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara

Al Jazeera svoju analizu potkrepljuje pozivajući se na izvješće Vijeća sigurnosti UN-a. U tom izvješću je navedeno kako je Glencore od režima diktatora Saddama Husseina, kupio milijun barela sirove nafte koja je trebala završiti u SAD-u. No, Glencore je naftu, koja je bila pod embargom, preusmjerio u Hrvatsku gdje ju je prodao po triput većoj cijeni od one po kojoj ju je kupio. Osim Iraka, Glencore je kupovao i od Irana, južnoafričkog rasističkog režima, Kube i Libije, uporno zanemarujući činjenicu da su se te zemlje nalazile pod međunarodnim embargom.

>>Poskupio benzin, pojeftinio dizel

>>Sastojak nafte povezan s deformacijama srca beba

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene