Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatni potencijal

U Gudovcu otvoren međunarodni pčelarski sajam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseti Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu kod Bjelovara koji je okupio 131 izlagača iz Europe otvorila je danas zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Otvarajući dvodnevni sajam ona je pčelarima čestitala na odličnom obliku udruživanja od udruga na županijskim razinama do krovne organizacije, Hrvatskog pčelarskog saveza.

Pročitajte i ovo Sajam lova - 4 Skup sport U Hrvatskoj nikada više lovaca: "Žica je jednim dijelom napravila probleme, no sve je više divljači" Pčelarski sajam u Gudovcu ministrica najavila poboljšanje Pčelare loša godina bacila u očaj: "Spašava nas što imamo i druge proizvode pa nismo vezani samo uz med"

"Samo dobro organizirani i udruženi proizvođači mogu jačati sektor kojim se bave, a time lakše konkurirati na tržištu i razgovarati o dodatnim mogućnostima financiranja iz europskih fondova za ruralni razvoj i izravna plaćanja", rekla je Španjol.

Dodala je kako pčelari, u odnosu na druge poljoprivredne grane, uz osnovni imaju dodatni potencijal koji proizvodnju čini profitabilnom.

"Uz med tu je pregršt različitih proizvoda - cvjetni prah, matična mliječ, propolis, različita pića, kolači i džemovi, što čini proizvode s dodatnom vrijednošću", kazala je Španjol.

Predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Martin Kranjec naglasio je dobru organizaciju hrvatskih pčelara zbog kojih su potpuno spremni dočekali ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Hrvatski pčelari unazad nekoliko godina u sustavu su financiranja kroz Nacionalni pčelarski program kojim svake godine ostvaruju pravo na 18 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije na raspolaganju nam je 7,4 milijuna eura", rekao je Kranjec.

Slatki biznis: Evo kako su bespovratno dobili 170.000 eura!

Približno 11 tisuća pčelara u Hrvatskoj posjeduje 661 tisuću košnica, a godišnje proizvode 8 tisuća tona meda od 16 različitih vrsta medonosnog bilja - bagrem, lipa, kadulja, uljana repica, kesten, suncokret, lavanda i livada. Gotovo 80 posto pčelara su hobisti, njih 18 posto pčelarstvom se bavi kao dodatnim zanimanjem, a dva posto su profesionalci.

Na sajmu se s pčelinjim proizvodima predstavlja 131 izlagač iz Europe, a pčelarsku opremu izlažu proizvođači iz Finske, Grčke, Njemačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske, Srbije i BiH.

U stručno-edukativnom dijelu manifestacije sudjelovali su profesori sa sveučilišta iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Na okruglom stolu o trenutnom stanju u pčelarstvu Europske unije govorili su europski povjerenik Svjetske pčelarske organizacije Apimondije i savjetnik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Philip McCabe, Wolfgang Messner iz austrijske vladine Agencije za poljoprivredno tržište te predstavnici pčelarskih saveza Mađarske, Češke, Poljske, Bugarske, Austrije i Irske.

Na inicijativu pčelara iz Hrvatske i Slovenije predloženo je osnivanje koordinativnog tijela koje bi u Europskom parlamentu lobiralo za pčelare Europske unije.

"Dogovoreno je da nam do 1. travnja svi pčelarski savezi iz Europske unije pošalju konkretne prijedloge o funkcioniranju takvog tijela", rekao je Kranjec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene