Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne prognoze

'U 2011. nećemo izaći iz krize, nezaposlenost će dalje rasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nećemo izaći iz krize jer će nam rast gospodarstva biti prespor.

BDP će rasti za skromnih 1,6 posto, a godinu će obilježiti daljnji rast nezaposlenosti, rast cijena energenata i komunalnih usluga.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir"

Tako se mogu sažeti predviđanja analitičara Splitske banke, Zdeslava Šantića za nadolazeću godinu u kojoj očekuje da će broj nezaposlenih narasti na 320 tisuća.  Početi će se smanjivati tek u u 2012. Šantić upozorava i da Vlada zbog svega mora provesti nužne promjene u gospodarskoj politici, ako želi pokrenuti zemlju.
 

>> 'Banke plivaju u novcu, a nemamo projekte'

'Mene kao analitičara malo i zabrinjava što cijela Europa provodi mjere koje se usmjeravaju na fiskalnu konsolidaciju i na strukturne reforme, a mi se u Hrvatskoj ne odlučujemo na te korake i tražimo neka magična rješenja', rekao je Šantić.

Banke kažu da im je za spuštanje kamata rizik još uvijek prevelik. Visinu kamatnih stopa prije svega određivati će trošak rizika, a on je ovog časa još uvike enormno visok. Visok je jer sve više ljudi teško vraća kredite. Nezaposlenost je glavni razlog. Kako će ona i dalje rasti onda i kamate nažalost neće značajnije padati. Barem do nove 2012. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene