Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zna napamet sve likove s novčanica

Tinejdžer s nevjerojatnom memorijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najčešće zabilježeni slučajevi fotografskog pamćenja uočeni su upravo kod osoba s autizmom.

Znanost ne zna dokazati zašto toliko dobro pamte činjenice, a za neke druge, ljudima normalne stvari, su potpuno zakinuti. Roko je poseban 17-godišnjak - pamti automobilske registracije i iz glave ih jednostavno ne može izbrisati. Ne može se sam otuširati niti zavezati vezice na cipelama, a ipak je njegova memorija neopisivo prostranstvo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Čak ni njegovi roditelji ne znaju kako pamti stvari. Roko ne priča puno, tu i tamo riječ il dvije,a često su to stvari izrečene i prije deset godina ispričala nam je Rokova mama Dinka.

>> Provjerite imate li fotografsko pamćenje?

Roko ne koristi novac i za njega on nema nikakvo značenje. Ipak zna napamet sve likove s novčanica.

Slaže stvari po svojoj posebnoj logici, makar bile i naopako Roko će ih posložiti točno onako kako ih je posložio prvi put prije nekoliko godina.

Fotografsko pamćenje je navodno sposobnost iznimno točnog i iznimno uspješnog dosjećanja nekih događaja ili predmeta ili likova koje smo vidjeli.

Na stranici Provjerenog pogledajte fantastičnu memoriju Roka i testirajte imate li fotografsko pamaćenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene