Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tehnički direktor najavio da bi na ljeto Rockwool trebao biti pušten u rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvornica kamene vune 'Rockwool' u Pićanu na Labinštini ponovno bi trebala biti puštena u rad u početku srpnja ili kolovoza, najavio je novi tehnički direktor Marco Boi.

Rekao je kako je tvornica zatvorena zbog neusklađenosti građevne dokumentacije, a ne zbog ekoloških teškoća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rockwool: Ne utječemo na kvalitetu zraka u Labinštini Slika nije dostupna Građani ponovno prijavljuju 'Rockwool'

Boi je kazao kako je Rockwool u Istru došao kako bi ostao i radio te kako će u potpunosti poštivati sve hrvatske propise i ugovore koje su potpisali bez obzira na to što su 'tvornicu pratile manje teškoće u tijeku prvog pokretanja pokusne proizvodnje'.

'Žao nam je zbog toga, a sada, dok je tvornica zatvorena, svu pozornost smo posvetili i najmanjim pojedinostima glede dokumentacije. Svjesni smo pritiska lokalne zajednice i cilj nam je na minimum svesti izgrede zbog kojih su mještani prosvjedovali i tražili da tvornica ode iz Istre', poručio je Boi.

Dodao je kako sada treba ispraviti i izrazito lošu sliku istarske javnosti o tvornici. Po njegovim riječima donekle je kriv i 'Rockwool' jer nije na vrijeme i kvalitetno objasnio ljudima načelo rada i proizvodnje. Ponovio je kako tvornica nije zatvorena zbog onečišćenja okoliša, nego zato što je dio dimnjaka izgrađen mimo građevne dozvole.

'Kako bismo javnost uvjerili da tvornica nije onečišćivač, kanimo ugraditi dvije mjerne stanice za praćenje kakvoće zraka u Kršanu i Pićanu', zaključio je Boi.

Unatoč prestanku rada tvornice radnici i dalje redovito primaju plaću, a za to vrijeme dodatno se educiraju, izvijestio je.

Građevna inspekcija Ministarstva zaštite okoliša potkraj studenoga prošle godine utvrdila je da se dio tvornice gradi protivno pravomoćnoj građevnoj dozvoli te je naredila da se gradilište tvornice zatvori i zabrani pokusni rad kao završna faza gradnje.

Budući da su se građani često tužili zbog neugodna mirisa u blizini tvornice, bio je obavljen zajednički nadzor Građevinske inspekcije i Inspekcije zaštite okoliša. Utvrđeno je da je tvornica mimo odobrene građevne dozvole u 30-metarskom dimnjaku izgradila dimovodnu cijev spojenu s peći za sušenje i očvršćivanje. Tako je omogućeno da se dimovi nastali u peći za sušenje i očvršćivanje ispuštaju kroz taj dimnjak izravno u zrak bez ikakve obradbe, priopćilo je tada Ministarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene