Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključak MMF-a

'Svjetsko gospodarstvo moglo bi se brže oporavljati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetsko gospodarstvo oporavlja se od globalne recesije brže od očekivanja, ali je tempo neujednačen i mogao bi biti brži uz bolju koordinaciju i prave ekonomske politike, izjavio je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn.

Govoreći u Busanu u Južnoj Koreji, nakon sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G-20, Strauss-Kahn je rekao novinarima da je MMF-ova simulacija pokazala kako bi se globalni rast mogao povećati za 2,5 posto godišnje u narednih pet godina, ako G-20 nastavi djelovati na koordiniran način i izbjegne zamke. ‘S nastavkom koordinacije, globalno gospodarstvo može funkcionirati puno bolje, a globalni rast može biti 2,5 posto, što bi predstavljalo 30 milijuna radnih mjesta na globalnoj razini’, kazao je Strauss-Kahn, kako prenosi MMF u priopćenju iz sjedišta Fonda u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Direktor MMF-a tvrdi 'Sada smo na sredini oporavka od recesije' Slika nije dostupna Merkel o gospodarskoj krizi: 'Očekujem pogoršanje krize, no onda i oporavak'

Međutim, ako se svjetski čelnici na summitu krajem lipnja u Torontu, u Kanadi, ne suoče s izazovima globalne ekonomije, postoji jednaki rizik za negativan scenarij, koji bi svijet koštao oko 30 milijuna radnih mjesta, ocijenio je. ‘Ono što je u pitanju u Torontu je razlika između dobre i loše politike, a to je 60 milijuna radnih mjesta’, naglasio je, među ostalim, Strauss-Kahn. Iako se svijet oporavlja od recesije i globalne financijske krize, zemlje se suočavaju s raznim prijetnjama, uključujući zabrinjavajuće fiskalne deficite u nekim naprednim ekonomijama, izglede za stvaranje 'mjehura' s cijenama nekretnina na nekim tržištima u nastajanju, te rizik da bi konsolidacija u jednom dijelu svijeta mogla imati posljedice na rast drugdje, osobito kod brzorastućih izvoznika.

MMF bi trebao objaviti svoju ažuriranu prognozu rasta svjetskog gospodarstva početkom srpnja. U svojoj posljednjoj prognozi u travnju, MMF je svjetski rast procijenio na 4,2 posto u ovoj godini. No, od tada su financijska tržišta potresle brige zbog velikih fiskalnih deficita u nekim dijelovima Europe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene