Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet 2008. godine

Kapaciteti vjetroelektrana porasli za 28,8 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapaciteti vjetroelektrana u svijetu u 2008. su porasli za 28,8 posto, zahvaljujući ponajviše njihovu naglom širenju u SAD-u koji je Njemačku svrgnuo s mjesta najvećeg svjetskog proizvođača električne energije iz energije vjetra, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Svjetski kapaciteti vjetroelektrana dosegnuli su koncem 2008. 120.791 megavat, a koncem 2007. iznosili su 93.823 MW, prema Svjetskom vijeću za energiju vjetra (GWEC). Europa sama posjeduje više od polovice svjetskih kapaciteta sa 65.946 MW (+15 posto).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Energetska obnova Prilika i za Hrvatsku: Hoće li ovo konačno riješiti probleme na otocima? Slika nije dostupna "Odgoda lošeg zakona nema smisla" Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine

Najveći napredak ostvarili su Kina, gdje su se kapaciteti udvostručili i iznose 12.200 MW i u SAD, gdje su porasli za 50 posto i iznose 25.100 MW. Kina bi zbog naglog rasta tržišta mogla postati drugi po veličini svjetski proizvođač do 2010., predviđaju sudionici istraživanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene