Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povoljan izvještaj

Svjetska banka: Hrvatska je Meka za strana ulaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč moru kritika upućenih na račun gospodarske politike Vlade od strane guvernera HNB-a i oporbe u Saboru, Svjetska banka stvari vidi drugačije.

Naime, oni našu zemlju svrstavaju u regiju najotvoreniju za strana ulaganja. Izvještaj Svjetske podijelio je 87 zemalja u sedam regija po otvorenosti za strana ulaganja, a Hrvatska je svrstana u najotvoreniju regiju, prenosi Deutsche Welle. Guverner Rohatinski, međutim, u Saboru je pokušao stati na lopti i dati do znanja kako nam ulazak u EU neće financijski pomoći, jer će čelnici Unije pomoći samo u onoj mjeri, u kojoj bi se zaštitio interes vlastitih banaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulaganja u 2010. pet puta manja Inozemni ulagači izbjegavaju Hrvatsku Slika nije dostupna Zašto nas izbjegavaju? Popijač: Imamo porezne oaze, ali i korupciju i birokraciju

U izvještaju Svjetske Banke stoji, primjerice, i kako je Hrvatska, uz Rumunjsku i Bugarsku, jedina zemlja koja nudi registraciju tvrtki putem interneta. U našoj su zemlji donekle ograničena ulaganja u sektor prijevoza, a ne ograničava se strano vlasništvo nad kompanijama u bankarstva, građevine, zdravstvene skrbi, maloprodaje, turizma i upravljanja otpadom, navodi se dalje u izvještaju, Tako je i u čitavoj regiji istočne Europe i srednje Azije.

Hrvatska je dobila najvišu vrijednost od 100 bodova u kategoriji pristupa industrijskom zemljištu, odnosno zaštiti vlasničkih prava nad zemljištem. Svjetska banka dala je i visokih 93,1 bod za pravnu zaštitu u kategoriji arbitraže u sporovima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene