Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dan Investicijskog foruma

Švicarci žele investirati 400 milijuna dolara u Vukovar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi dan velikog investicijskog foruma koji se održava u Zagrebu bio je posvećen panel raspravama o ulaganju u Hrvatsku.

Vlada je zadovoljna dvodnevnim investicijskim forumom. Ulagači najavljuju konkretne projekte, a potpredsjednik Vlade Milošević kaže da je dobrodošlica stranim milijardama jasno iskazana. Određeni broj stranih investitora pokazao je interes za ulaganje u domaći turizam, energetiku, izgradnju trgovačkih zona te luke i željezničke pruge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ 'opalio' po Vladi 'Ministri se međusobno hvale, a Hrvatska ulazi u šestu godinu krize. Odakle crpe optimizam?!' Slika nije dostupna 'Kad izlazi iza ugla' VIDEO Pusić umalo 'pregazila' ministra Dončića

Veliki igrači pokazali su volju. Geoff Dawson predstavlja tvrtku koja u Hrvatskoj želi graditi Zone slobodne trgovine. 'Da, mi smo zainteresirani uložiti u Hrvatsku', ističe. Švicarski investitor Branko Montenegro najavljuje ulaganje u projekt termoelektrane u Vukovaru težak 400 milijuna dolara. 'Procijenili smo da bi to mogla biti regija gdje bi mogla da nastati jedna nova termocentrala, koja bi pokrivala područje Mađarske, Hrvatske i eventualno Srbije', istaknuo je Montenegro.

No, Danko Končar, jedan od najbogatijih Hrvata, upozorava da Hrvatska prečesto mijenja zakone. 'To je jedno od bitnih pitanja da regulativa mora biti od danas za sto sljedećih godina. Jer ti kad dođeš u Švicarsku ti znaš kakova će pravila igre biti sljedećih sto godina', ističe Končar. Strana ulaganja od 2008. godine u stalnom su padu a prvi ovogodišnji kvartal ne donosi nadu u da će ova godina preokrenuti trend.

Stručne rasprave investitori teški milijarde dolara. Investicijski forum sigurno je odlična stvar. No pitanje je kakvi će biti njegovi konačni rezultati i u kojoj će mjeri utjecati na poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj. Potpredsjednik Vlade za investicije siguran je da Forum pun pogodak. No priznaje da prepreka još ima.

Iako se na ovakvim skupovima ne potpisuju konkretni ugovori, potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević kaže da je forum bio pun pogodak jer je Hrvatska investitorima poslala jasnu poruku da su dobrodošli. Međutim i sam priznaje da se neke ulagačke barijere tek trebaju ukloniti.

'Neki su nas hvalili, neki su nas kritizirali, što je u redu, sustav unapređujemo kroz akcijski plan za uklanjanje prepreka, a treće i možda najvažnije je da svi oni i zaista svi, ne samo panelisti, su iskazali jasan interes za ulaganje u Hrvatsku', pojasnio je Ivan Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije.

Ministar gospodarstva izdvaja želju investitora da ulažu u energetiku. 'Za investiranje u termoelektrane na plin već su na neki način i određene lokacije i u Slavoniji i na jugu', rekao je Đuro Popijač.

Interes je iskazan. No od njega samog BDP neće rasti. Sada čekamo ono najbitnije. Ugovore, početak radova i otvaranje novih radnih mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene