Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saboru 10 tisuća kuna

'Sve po zakonu', a kažnjen radi dolaska Ikee

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I najkrupniji investitori, poput švedskog giganta IKEA-e, kada žele ulagati u Hrvatsku udaraju glavom u zid.

Dok s jedne strane slušamo od vladajućih kako je potrebno investitorima osigurati zdrave ulagačke uvjete, Sabor istodobno kažnjava načelnika općine Rugvica koji je s Ikeom uspješno dogovarao otvaranje trgovačkog centra pokraj Zagreba.

Pročitajte i ovo Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2 IPAK SE KREĆE FOTO Beroš otkrio novu lokaciju Imunološkog zavoda: Nova šansa za devastiranu perjanicu znanosti Slika nije dostupna Na autocesti A3 Velika policijska akcija kod Rugvice: Pojačani nadzor vozila u tijeku

>> Potvrđeno: Ikea 2012. otvara centar u Zagrebu

>> Adris potvrdio da će predvoditi val investicija za oporavak Hrvatske

Ivan Remenar, načelnik općine Rugvica, zajedno sa švedskim ulagačima se čudi saborskoj odluci jer kažu da je sve odrađeno po Zakonu. No, kaznu saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tešku 10 tisuća kuna načelnik će ipak dobiti iako tvrdi da je radio samo u interesu svoje općine.

Remenara saborsko povjerenstvo kažnjava tvrdeći da je Ikei unaprijed obećao izmjenu prostornog plana. On kaže da nije ništa obećao već da je 2008. Šveđanima odgovorio kako će njegova općina pokrenuti sve postupke za promjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Kao što je rekao i svim drugim investitorima. 'Smatram kako je sve bilo po Zakonu. Na toj lokaciji gdje je Ikea otkupila zemljište nisam imao ni ja ni moja obitelj nikakvo zemljište. Nažalost, ni općina ga nije imala jer bi ga dobro prodala', kaže Remenar.

Saborsko povjerenstvo tek je potvrdilo da je donijelo kaznu protiv Remenara no ispred kamera je nisu htjeli obrazlagati poručivši da će je objaviti na internetu. U Ikei se čude kazni. Objašnjavaju da je komunikacija lokalnih vlasti i ulagača pri dogovaranju investicije normalna stvar. 'Ako se strani investitor mora bojati da će komunikacija njegovog partnera biti kažnjena onda se sve dovodi u pitanje. Ova odluka oko gospodina Remenara nama je potpuno nejasna pogotovo zato što je sve rađeno po Zakonu, transparentno javno i sve je lako dokazivo', objašnjava Igor Štefanac iz Ikee.

Hrvatsko gospodarstvo vapi za investicijama, Vlada pokušava otkloniti barijera za ulagače a Saborsko povjerenstvo istovremeno kažnjava Remenara jer je u siromašnu općinu sa dvije tisuće nezaposlenih doveo jednu od najjačih svjetskih kompanija. Na mjestu gdje se trenutno nalazi polje za dvije godine bi trebao niknuti novi trgovački centar. To je jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 2 milijarde kuna.

Ako je istina ono što tvrde načelnik i švedski investitor, da je sve bili po propisima, onda je odluka saborskog povjerenstva samo još jedna od loših poruka koje Hrvatska šalje stranim ulagačima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene