Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker sa sindikatima i poslodavacima o minimalnoj plaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radna skupina u kojoj su predstavnici Ministarstva financija, poslodavaca i sindikata do kraja ovog tjedna izradit će izračun i analizu utjecaja prijedloga zakona o minimalnoj plaći na proračune jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te državni proračun, priopćeno je iz Ministarstva financija nakon današnjeg radnog sastanka ministra Ivana Šukera s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Na tom se radnom sastanku razgovaralo o prijedlogu zakonu o minimalnoj plaći i poreznoj problematici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šuker: neoporezivi cijeli iznos minimalca stajao bi državu tri milijarde kuna Slika nije dostupna Poslodavci i sindikati još bez dogovora o minimalnoj plaći

Iz Ministarstva financija navode da je o tome ministar Šuker razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i Sindikata usluga UNI-CRO.

Inače, početkom travnja na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom predstavnici poslodavaca i sindikata zajednički su predložili da cijeli iznos minimalne plaće bude u neoporeziv, dok različita stajališta sindikati i poslodavci imaju prema visini minimalca.

Najniža plaća za obračun doprinosa trenutno iznosi 33 posto prosječne plaće, što je oko 2.440 kuna bruto, odnosno 1890 kuna neto.

Prema ranijim procjenama ministra Šukera neoporezivanje cjelokupnog iznosa minimalne plaće značilo bi tri milijarde kuna godišnje manje lokalnim jedinicama, što su sindikati ocijenili neutemeljenim.

Po pitanju visine minimalne plaće sindikati i poslodavci i dalje imaju različita stajališta - sindikati predlažu da ona ove godine iznosi 41 posto prosječne hrvatske plaće, te do 2011. godine poraste na 50 posto prosječne plaće, dok je prijedlog poslodavaca da iznosi 35 posto prosječne plaće, te se za svaku iduću godinu dogovara na razini socijalnih partnera.

Prema ranijim najavama, rok za donošenje zakona o minimalnoj plaći je 15 svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene