Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski analitičari upozoravaju

Struka: Rast BDP-a ne znači da smo izašli iz recesije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je nakon dvije godine izašla iz recesije. Gospodarstvo je u trećem kvartalu ove godine prvi put napokon u plusu, doduše vrlo mršavom od 0,2 %.

No, stručnjaci upozoravaju kako to ne znači da smo izašli i iz krize koju i dalje obilježavaju visoka nezaposlenost, pad proizvodnje i nedostatak investicija.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena" Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci

>> BDP porastao prvi put od počeka krize

>> Josipović: Rast BDP-a je dobar, ali prerano je reći da smo izašli iz krize

Tehnički gledano Hrvatska je izašla iz recesije. BDP se u trećem ovogodišnjem kvartalu prvi put nakon dvije godine probio u plus. Međutim analitičari ipak upozoravaju da kriza još nije gotova. 'Naime, ukoliko gledamo izlazak iz krize kao početak povoljnih trendova na tržištu rada, odnosno oporavka zaposlenosti otvaranja novih radnih mjesta to se nažalost neće dogoditi prije druge polovice 2012. godine' objasnio je ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

I predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je umjereno optimističan. 'Prerano je tvrditi da to znači izlazak iz krize, jer moramo biti svjesni da je za to potrebna uporna borba i socijalni dijalog', rekao je Josipović.

BDP se računa zbrojem osobne potrošnje, investicija, državne potrošnje te razlike izvoza i uvoza. Analitičari kažu da su ga u pozitivu povukli rast izvoza te potrošnja u sezoni. Investicije i državna potrošnja su podbacili. Poslodavci upozoravaju da industrija i dalje pada. 'Budući da se vidljivo barem ne dešavaju nikakve značajnije promjene i da program gospodarskog oporavka još nema efekte kakve bismo mi htjeli vidjeti teško je očekivati kako će se stvari značajnije poboljšavati u sljedećoj godini', istaknuo je Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Rast je baziran na sezonskim podatcima

I drugi analitičari upozoravaju na pad proizvodnje, rast nezaposlenosti i te i dalje očekivanu racionalne potrošnje građana. Zato kažu da tehnički izlazak iz recesije treba uzeti sa oprezom. 'Jasno, optimizam je na vrlo niskoj razini, ovaj podatak treba uzeti sa oprezom zato što već sada prve procjene pokazuju da ćemo u zadnjem kvartalu zabilježiti pad a i ovaj rast je više temeljne na baznom učinku i tim sezonskim podatcima', rekla je ekonomska analitičarka Zrinka Živković Matijević.

Ako želi ostvariti značajnije stope rasta BDP-a, iznad 5 posto, država hitno mora reformirati svoju potrošnju i značajno poboljšati investicijsku klimu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene