Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se ne znaju detalji

Što je Vlada zapravo dogovorila s bankarima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan poslije dogovora Vlade i bankara zna se i sve i ništa. Očito je da su bankari izbjegli porez i oduprli se smanjenju kamate na kredite.

Svaki građanin koji ima kredit u švicarskim francima sada sa svojim osobnim bankarom mora vidjeti što mu se isplati. Prema dogovorenom modelu Zdenku Jurkoviću bi uz današnji tečaj franka svaki mjesec u balon išlo oko 100 franaka.  Uz najavljenu godišnju kamatu od gotovo 4 posto za pet godina u balonu bi se skupilo oko 7 tisuća franaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 7,08 kuna Konačno lagano olakšanje: Švicarski franak pao za 8 lipa Slika nije dostupna Zatišje u bankama Iz banaka nema reakcije, dužnicima Vladin prijedlog loš, guvernerov još lošiji

'Evo ruku na srce kad bi vama netko rekao da spašavate kožu s još jednim kreditom je li bi se vama isplatilo', pita se dužnik u švicarskim francima Zdenko Jurković. Vlada je učinila što je mogla je odogovor na pitanje gdje je u ovim dogovorima bila. Hoće li im se isplatiti i koliko, građani će točno znati tek kada banke prilagode informatičke sustave i međusobno dogovore tehničke detalje oko balon kredita.

'Kako će se on provesti u djelo, koji su to tehnički parametri, koliko će biti eventualne naknade i kako će to biti procesuirano za samog klijenta u svakoj poslovnoj banci', pojašnjava direktor portala Moj-bankar.hr Vjeko Peretić. Unatoč nezadovoljstvu dužnika, Peretić ističe da su jedino Hrvatska i Mađarska vlada uopće pokušale pomoći. I s ovakvim stanjem u boljoj su situaciji u odnosu na građane čiji su krediti u eurima.

Ali ruku na srce, kada vam naraste anuitet za duplo u odnosu na ono što ste plaća li na početku onda vam nikakva matematika niti usporedbe neće pomoći da se bolje osjećate. Ostaje im čekati listopad i nadati se da će uz lišće padati i kamate i tečaj švicarskog franka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene