Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Bruxellesu

'Spremni smo učiniti sve za stabilnost eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi se očuvala stabilnost euro zone, zaključili su čelnici 27 zemalja članica nakon prvog dana summita u Bruxellesu.

'Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali stabilnost euro zone', kaže se u deklaraciji koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Predsjednici država ili vlada zemalja članica dogovorili su prvi dan svog dvodnevnog sastanka na vrhu tekst manje promjene Lisabonskog ugovora koja će omogućiti uspostavu trajnog mehanizma za stabilizaciju eura i koji bi trebao biti uspostavljen sredinom 2013. godine nakon što sadašnjim privremenim rješenjima istekne rok trajanja.

Ubačene dvije rečenice

  'Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski mehanizam koji se može aktivirati ako se to pokaže nužnim za stabilnost euro zone u cjelini. Odobravanje financijske pomoći od tog mehanizma bit će podvrgnuto strogim uvjetima', glase dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor.

>> 'Euro će trajati dok to Njemačka bude htjela'

>> Euro će propasti?

Do proljeća ove godine EU nije imao sigurnosnu mrežu za euro zonu jer se smatralo da su pravila koja su uvedena pri uvođenju zajedničke valute dovoljno čvrsta da se izbjegnu problemi. Međutim, dužnička kriza koja je najprije pogodila Grčku, a zatim Irsku pokazala je da ta pravila nisu bila dovoljne.

Hrvatska ulazi odvojeno

Čelnici EU-a naglašavaju kako se ovom promjenom ne povećavaju ovlasti Unije na štetu država članica i da se one odnose samo na euro zonu. Time se umiruje Velika Britanija, koja se protivi svakom povećanju ovlasti Bruxellesa i izbjegava potreba za referendumom u Irskoj.

Na pitanje hoće li se promjena Lisabonskog ugovora ratificirati zajedno s nekim drugim ugovorom, poput pristupnog ugovora s Hrvatskom, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je rekao da se ne isključuje mogućnost da to bude simultano provedeno, ali da 'u svakom slučaju to mora biti odvojeni postupak'.(Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene