Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni tjedan za euro

Sprema se ambiciozni plan za spašavanje eurozone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred eurom je ključni tjedan.

Političari rade na novom, ambicioznom planu spašavanja eurozone. Međutim, nije počelo dobro. Tisuće prosvjednika sinoć su se sukobile s policijom ispred grčkog parlamenta. Nezadovoljni su najnovijim vladinim mjerama štednje.

Pročitajte i ovo Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni Euro (Foto: AFP) Ovog tjedna Grčka okreće novu stranicu u svojoj mukotrpnoj dužničkoj odiseji

Novi radni tjedan zaposleni u javnom prijevozu odlučili su početi neradno. Jednodnevnim štrajkom prosvjeduju protiv smanjenja mirovina, proširenja poreza na imovinu i otkaza desecima tisuća službenika u javnim tvrtkama.

Nove mjere štednje grčka vlada mora provesti kako bi izbjegla bankrot i dobila novu ratu pomoći. Predstavnici Europske unije i MMF-a već su stigli u Atenu kako bi provjerili napredak. Ako ne daju zeleno svjetlo, Grčka će već sredinom sljedećeg mjeseca ostati bez novca, a ta mogućnost izaziva nervozu na svjetskim tržištima. S nestrpljenjem se očekuje i odluka njemačkog parlamenta o proširenju ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost.

'Bit će veoma važno da njemačka vlada pokaže stabilnost i zato je veoma važno dobiti većinu za ovu odluku', kazao je burzovni analitičar Oliver Roth.

Političari već raspravljaju o novom ambicioznom planu spašavanja eurozone. Iako na prošlotjednom summitu MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu nije postignut konkretan dogovor, razmatra se povećanje Fonda s 440 milijardi na čak 2 bilijuna eura. Moguć je i otpis polovice grčkog duga. Prethodno je međutim potrebno ojačati banke u eurozoni za koje se vjeruje da imaju premalo kapitala kako bi izdržale gubitke.

Iako su se neki nadali, pomoć Kine ne treba očekivati. Na skupu u Washingtonu, kineski su dužnosnici navodno samo potvrdili ono što su brojni analitičari već dulje vrijeme najavljivali - Peking u otkupu europskih dugova neće sudjelovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene