Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buran financijski dan

Španjolskoj srušen rejting, MMF razočaran, Kina sve bojkotira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić i Boris Vujčić otišli su u Tokio na polugodišnji sastanak MMF-a koji se odvija pod tihim bojkotom Kine i u sjeni novog pada španjolskog kreditnog rejtinga.

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u četvrtak bogate zemlje na bržu akciju u vrijeme europske dužničke krize i blagog napretka u SAD-u i Japanu u naporima za smanjenje proračunskog deficita.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo

>> Čačić: MMF potvrđuje moje prognoze

Šefica MMF-a Christine Lagarde je izjavila da su političke nesuglasice pridonijele ekonomskoj nesigurnosti, usporavajući rast kako u naprednim tako i u gospodarstvima u razvoju. MMF je smanjio ovoga tjedna svoju globalnu prognozu rasta po drugi put od travnja.

"Mi očekujemo akciju i očekujemo hrabru i kooperativnu akciju dijela naših članica", rekla je Lagarde na brifingu za novinare uoči polugodišnjeg sastanka MMF-a u Tokiju koji će se održati u petak i subotu.

MMF je izrazio razočaranje zbog odgovora Europe na dužničku krizu i upozorio je da bi nedavni predah za zemlje opterećene dugom kao što je Španjolska mogao biti kratkotrajan ako čelnici eurozone ne donesu sveobuhvatan i vjerodostojan plan.

Baš negdje dok je Lagarde davala ovu izjavu, jedna od triju velikih rejting agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting Španjolske s BBB+ na BBB-, što je samo stupanj više od 'smeća'. Rejting BBB- kod S&P-a ima i Hrvatska.

Inače, sastanak MMF-a u Japanu na neki način bojkotira Kina, koja je umjesto guvernera svoje nacionalne banke u Japan poslala tek njegova zamjenika. Razlog navodno leži u aktualnom diplomatskom sporu između Japana i Kine oko otočja u Južnom kineskom moru.

U ime Hrvatske u Japan su otputovali ministar financija Slavko Linić te guverner HNB-a Boris Vujčić koji planiraju niz susreta s dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke. (D.M. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene