Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vidi razloga

Linić: Ne odustajem od ukidanja poticaja na stambenu štednju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić kaže da nema namjeru odustati od ukidanja poticaja na stambenu štednju. Osvrnuo se i na kritike prijedloga Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Luxembourgu da ne namjerava odustati od ukidanja poticaja na stambenu štednju jer oni do sada nisu dali željene rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uređenje tržišta kredita Sindikalci podržali Linića, priželjkuju njegov obračun s bankarima Slika nije dostupna Spor oko novog zakona Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima

>> 'Ministarstvo stvari prikazuje iskrivljeno'

'Ne vidim razloga za odustajanje jer sve što je do sada uplaćeno, a to je preko dvije milijarde kuna, nije dalo efekta i očito je da se u tome ne razumijemo mi u Ministarstvu financija i svi oni koji zagovaraju štednju. Štednja je dobrodošla, ali u krizi kada se smanjuje svim mogućim korisnicima nisu opravdani poticaji iz proračuna, koji se daju ljudima koji imaju nekretnine i koji štede za svoju djecu', izjavio je novinarima Linić, koji je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Linić je odbacio sve kritike prijedloga izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju ističući da se time žele zaštititi građani, koji ne mogu snositi sav teret kada se promijene uvjeti koji su bili definirani u ugovoru o kreditu.

'Smatramo da je bankarski sektor gledao samo svoje interese i kada je imao dovoljno novca plasirao ga je građanima, dapače plasirao je švicarske franke iako je znao koliko je to rizično i opasno. Privukao ih je niskim kamatama, a posao države je da vrati kontrolu u tom dijelu. Probali smo vrlo jasno definirati da ćemo staviti pod kontrolu sve bankarske naknade i da nećemo više dopustiti uzimanje novca građanima pod bilo kakvim izlikama', rekao je Linić dodajući da se, primjerice, kamate moraju vratiti na početnu razinu u situacijama kada tečaj poraste 20 posto.

'To je nešto što je posao države da zaštiti građane, neovisno od toga što su potpisivali jer kada se promijene uvjeti ne može se sav teret prebaciti na građane', istaknuo je Linić.

Također je odbacio i kritike da je riječ o neustavnom rješenju. 'Banke su nezadovoljna strana koja se žali na protuustavnost rješenja i neka onda Ustavni sud radi svoj posao. Postupcima na Ustavnom sudu velike banke samo pokazuju svoju moralnost, njih jedino zanima njihov profit i zarada, a ne nesigurnost građana. Ova Vlada mora drukčije postupati', rekao je ministar.

Linić je rekao da je 150 milijuna eura kredita Svjetske banke, koji će sljedeće godine biti uplaćeni izravno u hrvatski proračun, dokaz da je Vlada provela određene strukturne reforme.

'Kredit Svjetske banke izravno ulazi u proračun Republike Hrvatske i on je znak da je u prethodnim godinama Vlada provela određene strukturne reforme na području rada, socijalne zaštite, zdravstvenog sustava i upravljanja trgovačkim društvima. Zato je taj kredit važan za hrvatsku Vladu jer znači da su reforme ostvarene, a što je bilo predviđeno i u ugovoru o kreditu', rekao je Linić, dodajući da nije riječ o sredstvima namijenjenim za izradu projekata kojima bi se privukla sredstava iz europskih fondova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene