Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati odustali od neoporezivog minimalca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjem sastanku ministra financija Ivana Šukera s predstavnicima sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Ureda za socijalno partnerstvo dogovoreno je da sindikati i poslodavci dostave Ministarstvu financija do kraja tjedna svoje konačne prijedloge Zakona o minimalnoj plaći, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Na radnom sastanku "napravljen je korak naprijed u sagledavanju i rješavanju problematike minimalne plaće s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja za poslodavce i zaposlenike", kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Sindikati odustaju od prijedloga da se minimalna plaća vezuje uz osobni porezni odbitak, tj. da cijeli iznos minimalne plaće bude neoporeziv, rekao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikalci će Šukeru uputiti svoj stari prijedlog po kojem bi minimalna plaća ove godine trebala porasti na 41 posto prosječne plaće, a do 2011. bi postupno trebala dosegnuti 50 posto prosječne plaće, rekao je Sever.

I HUP ostaje kod dosadašnjeg prijedloga da minimalna plaća poraste sa sadašnjih 33 posto na 35 posto prosječne plaće, a da za svaku iduću godinu socijalni partneri iznova pregovaraju o njezinoj visini.

Taj bi čvor, po svemu sudeći, trebala presjeći Vlada do 15. svibnja kada istječe rok za donošenje odluke o zakonskom prijedlogu koji će biti upućen u saborsku proceduru.

Na sastanku se također razgovaralo o mogućnostima poreznog rasterećenja plaća, kako bi se podigao standard hrvatskih građana i povećala konkurentnost gospodarstva.

Dogovoreno je da će se otvoriti posebni pregovori o porezima i doprinosima kako bi se vidjele mogućnosti povećanja plaća, bilo kroz povećanje neoporezivog dijela plaće bilo kroz smanjenje doprinosa, rekao je Sever.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene