Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat: Umirovljenici zakinuti pri usklađivanju mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je danas da su umirovljenici oštećeni zbog pogrešne metodologije izračuna potrošačkih cijena za usklađivanje mirovina, pa su ima za prošlu godinu mirovine umjesto 6,15 posto povećane samo za 5,2 posto.

Zbog metodologije koju Državni zavod za statistiku koristi pri usklađivanju mirovina po tzv. švicarskoj formuli umirovljenicima je godišnje usklađivanje mirovina smanjeno gotovo za jedan posto, što znači da bi prosječna mirovina umjesto 2.040 kuna trebala iznositi 2.059 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..." Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

No, i bez toga zakidanja većina umirovljenika je u katastrofalnom položaju, što pokazuju i podaci iz travnja da je mirovinu nižu od 2.000 kuna primilo 55,38 posto umirovljenika, a ispod 3.000 kuna čak 83,41 posto umirovljenika, rekao je predsjednik sindikata Stjepan Krajačić.

Od ukupnog broja siromašnih čak 40 posto su umirovljenici, a nastavak trenda poskupljenja hrane, goriva i režija dovest će nas u bezizlaznu situaciju, kazao je Krajačić.

Vlada i Hrvatski sabor raspravljaju o povećanju minimalne plaće, no o povećanju minimalne mirovine nitko ne govori, a ona za 40 godina radnog staža iznosi svega 2.048 kuna, istaknuo je Krajačić dodavši kako danas gotovo 60 posto ljudi odlazi u mirovinu s minimalnom mirovinom.

Sindikat traži hitno ispravljanje pogrešnog načina usklađivanja mirovina za 2007. te da se u skladu s ispravkom korigira isplata mirovinskih primanja.

Osim toga, zbog rasta cijena uzrokovanog povećanjem inflacije, što će umirovljenicima zbog ritma usklađivanja biti priznato tek u rujnu, sindikat traži da se umirovljenicima isplaćuje akontacija u visini procjenjene mjesečne inflacije, osobito u slučaju poskupljenja hrane i komunalnih usluga.

Sindikat umirovljenika zajedno s drugim umirovljeničkim udrugama traži sastanak s premijerom Ivom Sanaderom o toj problematici, rečeno je na konferenciji.

Podrška HSU-a

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) na današnjoj je konferenciji za novinare podržala zahtjeve umirovljeničkih udruga da ih primi premijer Ivo Sanader kako bi razmotrili rješenje za nekontroliran rast životnih troškova.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da sadašnji mirovinski sustav s dva godišnja usklađivanja i postojećom tzv. švicarskom formulom usklađivanja mirovina nema primjerenih odgovora na rast inflacije i troškova života.

Na sastanku sa Sanaderom želimo raspraviti i tvrdnju Sindikata umirovljenika Hrvatske da su umirovljenici zbog metodologije indeksiranja troškova života po kojoj Državni zavod za statistiku usklađuje mirovine zakinuti za gotovo jedan posto porasta mirovine, kazao je Hrelja. Trebalo bi utvrditi ispravnu metodu utvrđivanja rasta troškova života, dodao je.

Govoreći o modelima za usklađivanje mirovina Hrelja je iznio tri mogućnosti: tromjesečno usklađivanje, usklađivanje mirovina s rastom BDP-a i uvođenje instituta božićnice koja bi se isplaćivala jednom godišnje, kako bi se donekle kompenzirao rast životnih troškova.

Hrelja je također najavio da će tijekom lipnja u saborsku proceduru ponovno uputiti Prijedlog zakona o pravobranitelju za umirovljenike i starije osobe.

Podsjećajući na inicijative koje je HSU pokrenuo tijekom posljednja dva i pol mjeseca, nakon izborne skupštine, Hrelja je rekao da su pismenim putem podsjetili Sanadera na obvezu rješavanja problema mirovina umirovljenika koji su ih stekli u drugim republikama bivše SFRJ.

Također su od ministra financija Ivana Šukera zatražili da se neoporezivi dio mirovine sa 3.000 kuna poveća na 3.375 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene