Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SIK: Privatizacija "Uljanika" je politički čin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u "Uljaniku" Rajko Kutlača u Puli je Vladinu namjeru o privatizaciji pulskog brodogradilišta u idućih godinu dana ocijenio političkom, a ne gospodarskom, koja bi mogla, kako je rekao, "bitno utjecati na živote svih onih koji su povezani s 'Uljanikom'".

Po njegovim riječima, da je isključivo posrijedi politička odluka, govori podatak da je od svih brodogradilišta jedino "Uljanik" poslovao bez gubitaka iznad temeljnog kapitala te je s bankama poslovao na komercijalnim osnovama, bez državnih jamstava.

Pročitajte i ovo Uljanik - 6 STRANI INVESTITOR Uljanik ima novog kupca, a mnoge je iznenadila visoka cijena njihove ponude Slika nije dostupna Uljanik kupuje samo 'maticu' Vlada odlučila: Četiri tvrtke iz sastava 3. maja preuzima država

Nimalo se ne čudimo takvoj namjeri jer se u cijeloj Istri, osim Sindikata Istre i Kvarnera, nitko tome nije usprotivio, naglasio je Kutlača. Podsjetio je kako je Sindikat svoje protivljenje privatizaciji 'Uljanika' dokazao zahtjevom za sazivanjem tematske sjednice pulskoga Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županie, ali neuspješno.

Dodao je kako je Sindikatu jasno da tu odluku više ne može promijeniti, no kako ne želi ni propustiti mogućnost da u privatizaciji maksimalno zaštiti interese svojih članova.

Stoga SIK traži da sudjeluje u pripremama prije početka privatizacije, u izradbi natječaja za privatizaciju i u analizi prispjelih ponuda i njihovu odabiru. Također zahtijeva da se prije nego se raspiše natječaj, odredi dio koji se ne će privatizirati, već će biti ostavljen za prodaju radnicima, a ne može biti manji od 25 posto + jedna dionica.

"Tim zahtjevima Sindikat pokušava osigurati opstanak djelatnosti i nastavak proizvodnje, sačuvati sva radna mjesta te poboljšati životni standard i radne uvjete'", poručio je Kutlača.

Očekujem otvorenu suradnju s Upravom "Uljanika" i lokalnom upravom kojima bi, dodao je, trebalo biti u interesu da se zadrži kontrola nad sudbinom "Uljanika".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene