Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Vlada zlorabi EU kako bi opravdala ukidanje brodogradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici SDP-a Marin Jurjević i Šime Lučin ustvrdili su da hrvatska Vlada zlorabi Europsku uniju kako bi opravdala ukidanje brodogradnje, što joj je dugogodišnji cilj.

Jurjević je podsjetio da su za vrijeme Vlade Ivice Račana donesene mjere za restrukturiranje brodogradnje, a nakon toga više nije učinjeno apsolutno ništa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIP: Jurjeviću, Glavašu i Pančiću nije skinut zastupnički imunitet Slika nije dostupna Odbačena kaznena prijava protiv Marina Jurjevića

Hrvatska brodogradnja je kvalitetom u samom vrhu svjetske brodogradnje, sudjeluje sa čak deset posto u hrvatskom robnom izvozu, zapošljava 13.000 radnika i 5.500 kooperanata, a u izgradnji jednog broda sa čak 60 posto sudjeluju domaće komponente.

Nije točno da je EU protiv potpore brodogradnji već je, tvrdi Jurjević, samo protiv podrške brodogradilištima koja bi bez toga propala. SDP-oci su uvjereni da bi uz potpore koje EU daje brodogradnji hrvatska brodogradilišta u svojoj osnovnoj djelatnosti opstala.

Škverove, koji su svi na izuzetno atraktivnim pozicijama, žele uništiti kako bi se dokopali prostora jer je manipuliranje atraktivnim prostorima najnovija formula za brzo bogaćenje u Hrvatskoj.

Šime Lučin je ustvrdio da je za sve probleme brodogradilišta kriva Vlada, jer je ona vlasnik koji ništa ne poduzima jer se želi riješiti brodogradnje, a koristi EU za opravdanje svojih postupaka.

I Lučin je uvjeren da se takva politika vodi isključivo zato što su sva brodogradilišta na atraktivnim prostorima. U Trogiru već sedam godina postoje planovi što treba graditi na tom prostoru, a dio prostora gdje je Brodotrogir već je proglašen građevinskom zonom.

SDP neće dopustiti propast osnovnih djelatnosti u brodogradnji, podupirat će radnike i inicirati ozbiljnu raspravu o brodogradnji u Saboru, najavio je Lučin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene