Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotno očekivanjima

Sargent i Sims dobitnici Nobela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims razvili su metode za prepoznavanje i kvantifikaciju učinka promjene u javnim politikama.

Sims se usredotočio na prolazne i neočekivane promjene, dok se Sargent bavio strukturalnim promjenama.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste

Svjetski gospodarski rast trenutno posrće pod pritiskom dužničkih nevolja u eurozoni ali i u Sjedinjenim Državama, čije su posljedice počela osjećati i gospodarstva u nastajanju, poput Kine.

Sims i Sargent su razvili komplementarne metode koje omogućuju evaluaciju javnih politika i praćenje njihovih promjena kroz vrijeme. Nagrada od 1, 8 milijuna eura dodijeljena će im biti 10. prosinca na dan Nobelove smrti.

Njihove će metode pomoći pri rješavanju starih kao i novih makroekonomskih problema. Posljednih dana pričalo se kako Nobel ide Amerikancima za istraživanje kako tehnologija pomaže dugoročnom razvoju, ali su Sims i Sargent iznenadili unatoč tome što nisu bili među favoritima.

Prošle su godine nagradu dobili britansko-ciparski specijalist za tržište rada Christopher Pissarides i Amerikanci Peter Diamond i Dale Mortensen.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. i nije sastavni dio skupine nagrada koje se dodjeljuju slijedom oporuke švedskog industrijalca i izumitelja Alfreda Nobela iz 1895. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene